ZA ČIM TELO ŽUDI?

21.04.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 369 | Autor: | 0

Jede vam se hrana koja sadrži elemente koji telu nedostaju

Ako vam se jede slatko to znači da vam nedostaje magnezijum, a evo šta želja za slanim i masnim govori o vašem zdravlju.
Najnovije studije su dokazale da želja za određenom hranom govori mnogo o vašem zdravlju
Potreba za nekom hranom znači da vam nedostaje neki vitamin ili mineral u organizmu.

Potreba za hlebom i testeninom skriva manjak azota
Ako imate izraženu želju za unošenjem ugljenih hidrata, to može da bude signal manjka azota u ishrani. Budući da se taj element nalazi u svakoj živoj ćeliji, koristi se za određivanje proteina u hrani. Proteini sadrže oko 16 odsto azota, pa se u slučaju potrebe za ugljenim hidratima najbolje je da se okrenete hrani bogatoj proteinima, poput ribe, mesa, orašastih plodova i mahunarki. Azot je važan za normalan rad srca, pokretanje metabolizma, rad bubrega, ali i zdravlje kože i kose.

Potreba za čokoladom je signal nedostatka magnezijuma
Ljudi koji gotovo svakodnevno imaju potrebu za čokoladom, često imaju hronični nedostatak magnezijuma. Taj mineral je neophodan pri brojnim telesnim funkcijama - od regulacije krvnog pritiska i šećera do upravljanja radom mišića i živaca. Potrebe za magnezijumom rastu u periodima stresa, a njegov nedostatak možete da nadoknadite unosom orašastih plodova, raznih semenki, mahunarki i zelenog lisnatog povrća.
U 100 grama tamne čokolade se nalazi čak 176 mg magnezijuma, što je polovina preporučenog dnevnog unosa, pa ako već često jedete čokoladu, birajte tamniju i zdraviju varijantu.

Potreba za kafom može da prikriva manjak soli
Ako imate potrebu da stalno unosite kafu ili čaj u organizam i da unosite više takvih napitaka nego same vode, to može da bude znak nedostatka raznih nutrijenata, poput fosfora, sumpora, soli i gvožđa.

Potreba za masnim
Ako imate neodoljivu potrebu za unosom masne hrane poput čipsa, pomfrita ili uopšteno brze hrane, moguće je da vam nedostaje kalcijum. Kalcijum čuva zdravlje zuba i kostiju i neophodan je za normalno funkcioniranje mišićnog i nervnog sistema. Odličan izvor ovog minerala osim sira su mleko, jogurt, sardine, losos i brokoli. Takođe, preporučuje se unos više orašastih plodova i lanenih semenki koje su bogate esencijalnim masnim kiselinama.

Potreba za slatkom hranom i pićem
Nedostaju vam hrom, triptofan i fosfor, a oni se nalaze u tamno zelenom povrću, piletini, siru, grožđu, batatu, jajima, orasima i žitaricama.

Potreba za hlebom i testom
Neostaju vam proteini i azot, uzmite crveno meso, pasulj, chia seme, masnu ribu.

Potreba za masnom ili prženom hranom
Nedostaje vam kalcijum, jedite zeleno lisnato povrće, sočivo, organsko mleko i sir.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem