SEMENKE SUNCOKRETA – ZDRAVE, A ZAPOSTAVLJENE

11.05.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 1914 | Autor: | 0

Pomažu kod dijabetesa, deluju protivupalno, ubrzavaju zarastanje rana…

Naučne studije pokazale su da semenke suncokreta sadrže supstance koje pomažu u bržem zarastanju rana, a naročito su bogate linolenskom i drugim kiselinama koje su nam neophodne u ishrani.
Suncokret se najčešće uzgaja zbog ulja koje svakodnevno koristimo za pripremu jela, a za to se upotrebljavaju suncokretove semenke.
One mogu da se konzumiraju sirove ili pečene, kao grickalice ili brašno u pahuljicama. Koriste se i za izradu maslaca kao alternativa mlečnom ili maslacu od kikirikija.
Brojne su prednosti ovih semeki koje bismo mogli da iskoristimo.

Bogate su nutrijentima
Semenke suncokreta su dobar izvor vitamina, posebno B vitamina, vitamina C i E. Sadrže visok udeo esencijalnih minerala poput fosfora, magnezijuma, mangana, cinka i gvožđa. Pomažu u održavanju kostiju, tkiva i vitalnih organa.

Pomažu srcu
Viši nivo holesterola, posebno lipoproteina niske gustine (LDL), štetna je za srce jer se taloži na zidovima arterija i može da, nakon svega, dovede i do srčanog udara.
Semenke suncokreta sadrže visok udeo linolne kiseline koja pomaže u smanjenju ukupnog holesterola, kao i nivoa LDL-a.Seme takođe sadrži oleinsku kiselinu koja može da smanjiti trigliceride, uzročnike srčanih tegoba.

Značajne su kod dijabetesa
Ljudi koji imaju dijabetes ne mogu da proizvedu dovoljno insulina dabi doveli glukozu u ćelije. Rezultat je porast nivoa šećera u krvi i oštećenje krvnih sudova i vitalnih organa. Seme suncokreta ne samo da ima nizak glikemijski indeks, već sadrži hlorogenu kiselinu koja kontroliše nivo šećera u krvi.

Deluju protivupalno
Akutna upala je privremeni zaštitni odgovor organizma na svaku povredu ili infekciju. Hronična upala je, međutim, dugotrajno stanje koje prouzrokuje oštećenje ćelija, tkiva i vitalnih organa poput srca. Takođe može da prouzrokuje oštećenje DNK, pa čak i karcinom. Semenke suncokreta sadrže vitamin E i fenolna jedinjenja poput flavonoida, a oba imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju upale.

Ubrzavaju zarastanje rana
Studije sprovedene na životinjama pokazale su da seme suncokreta može da pomogne u zarastanju rana. Linolna kiselina u semenkama pomaže da se proces zarastanja rana ubrza.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem