ZAPOSTAVLJENA BEZGLUTENSKA ŽITARICA

21.06.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 2650 | Autor: | 0

Zrno sirka je malo i okruglo, obično bele ili žute boje, a neke sorte mogu biti crvene, smeđe, ljubičaste ili crne. Bogato je kalijumom, gvožđem, fosforom i cinkom

Sirak je žitarica koja pripada porodici trava Poaceae, po izgledu vrlo slična kukuruzu, ali ne formira klip, nego ima metlicu koja sadrži jestiva zrna. Zrno sirka je maleno i okruglo, obično bele ili žute boje, a neke sorte mogu biti crvene, smeđe, ljubičaste ili crne.

Zrna sirka uglavnom se koriste kao stočna hrana, za izradu sirupa i alkohola i za preradu u industriji za proizvodnju etanolskog goriva, dok se metlica se koristi za izradu metli i četki.

U globalnim svetskim razmerima sirak je peta najzastupljenija i najvažnija žitarica na svetu, a u mnogim delovima sveta je i izuzetno bitna jer prehranjuje čovečanstvo kao glavni izvor hrane.

Poslednjih godina uzgajanje sirka postalo je zanimljivo za veliki broj proizvođača jer je potražnja za ovom žitaricom bez glutena velika.

Sirak je bogat kalijumom, gvožđem, fosforom i cinkom, a izvrstan je izvor vlakana, antioksidanasa i proteina. Sadrži vitamine B grupe, koji igraju bitnu ulogu u metabolizmu, pravilnom razvoju nervnog sistema, zdravlju kože i kose. Bogat je izvor magnezijuma, minerala neophodnog za 600 biohemijskih reakcija u ljudskom telu, poput proizvodnje energije i antioksidativnog delovanja i izuzetno važnog minerala za stvaranje kostiju, zdravlje srca i krvnih sudova.

Sadrži antioksidanse poput flavonoida, fenolnih kiselina i tanina, a ishrana bogata ovim antioksidansima može smanjiti oksidativni stres i upale.

Pola šoljice dnevno, tj. 100 g sirka osigurava 20% preporučenog dnevnog unosa vlakana. Zrno sirka je izvrstan izvor proteina i pruža jednako proteina koliko i kinoa, žitarica poznata po visokom udelu proteina.

Kako koristiti sirak?

U celovitom obliku, sirak se može skuvati kao kinoa ili pirinač, može se samleti u brašno ili pržiti u ulju kao kokice.

Brašno od sirka ne sadrži gluten pa može zameniti obično brašno u hlebu ili kolačima. Može se praviti testenina od sirka, ako i kaša, a može se konzumirati i kao zdrav prilog koji će stvoriti osećaj sitosti.

Vrlo popularan oblik je sirup. Slično kao melasa, sirup od sirka koristi se kao prirodan zaslađivač u prehrambenoj industriji. Oba proizvoda imaju gustu konzistenciju i tamno smeđu boju, ali se različito obrađuju, a sirup od sirka ima manje ukupnog šećera i više fruktoze, što ga čini slađim od melase.

Budući da se radi o žitarici koja ne sadrži gluten, idealan je za sve koji izbegavaju gluten i pate od stanja poput celijakije ili osetljivosti na gluten.

Sirak kao zamena za pirinač, ječam, zob, kinou i testeninu od pšenice - možete kuvati celo zrno ili usitnjen sirak na isti način kako kuvate pirinač i napraviti zdravi bezglutenski obrok s sosom po želji.

Sirak kao zamena za jelo brašno - zahvaljujući neutralnom ukusu i svetloj boji, u većini recepata sirak može poslužiti kao zdrava verzija belog brašna, bez glutena, a jednostavno ga zamenite u odnosu 1: 1.

Sirak kao zamena za kokice, pržene na ulju ili bez ulja - dodajte sirak u zagrejanu posudu i on će početi pucati poput kokica. Po želji dodajte začine za drugačiji ukus.

Sirak kao zamena za zobene pahuljice - slično kao i ostale žitarica, poput zobi, sirak u zrnu ukusna žitarica je i dobar izbor za jutarnji obrok, a možete se koristiti i u receptima za slatkiše, poput prirodnih proteinskih pločica ili keksića i kolača.

Sirak kao zamena za beli šećer - sirup od sirka obično se dodaje prerađenoj hrani kao prirodno zaslađivač ili alternativa melasi, a može se koristiti i u receptima kao zamena za beli šećer ili med i kao zaslađivač pića.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem