NEVEN - BILJKA ZA STO BOLESTI

22.06.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 1870 | Autor: | 0

Pročišćava i opušta krvne sudove, otklanja tegobe u sistemu za varenje, poboljšava vid, blagotvorno deluje na kožu...

Neven (Calendula officinalis) jedna je od najšire korišćenih biljaka u fitoterapiji, narodnim običajima, ali i magiji naroda širom sveta.
Zahvaljujući svom složenom sastavu neven se koristi kod širokog spektra bolesti.
Neven sadrži značajnu količinu flavonoida zahvaljujući kojima deluje protivupalno. U ovoj biljci pronađeni su i triterpenski saponozidi, tanin, glikozid kaledulozid, kartenoidi (zahvaljujući kojima neven ima divno narandžaste cvetove), malo etarskog ulja i nekoliko organskih kiselina.

Neven je bitan sastojak čajnih mešavina kojima se otklanjaju tegobe u digestivnom traktu. Zaceljuje ranice na želucu i dvanaestopalačnom crevu, normalizuje rad jetre i lučenje zuči. Zahvaljujući antiinflamatornom dejstvu flavonoida, ova biljka smiruje upalu debelog creva. Prisustvo tanina i sluzi opravdava upotrebu nevena za zaustavljanje blažih dijareja.
Otkriveno je da ova biljka ima sposobnost da pročišćava krvne sudove i snižava nivo holesterola u krvi, naročito u kombinaciji sa maslačkom, glogom ili resnikom. Novija istraživanja su pokazala da neven snižava krvni pritisak i deluje blago sedativno.

Neven je dobar biljni antispazmatik (ublažava grčeve), otklanja grčeve materice i istovremeno je jača, što dovodi do olakšanja kod bolnih menstruacija. Takođe ublažava grčeve disajnih organa pa je od pomoći kod astme.
Zahvaljujući sadržaju provitamina A, neven blagotvorno deluje na oči poboljšavajući vid. U ovu svrhu neven se koristi i spolja i iznutra. Sterilnim čajem od nevena kvase se oči kod konjuktivitisa i iritacija očiju.

Neven izuzetno blagotvorno deluje na kožu. Koristi se kod opekotina, rana i promrzlina. Zbog prisustva provitamina A od pomoći je kod psorijaze. U narodnoj medicini od ove biljke prave se brojni melemi protiv suvih i vlažnih ekcema i perutavih lišajeva. Stimuliše stvaranje novih ćelija, koristi se protiv gnojenja korena nokta. Neven se pokazao kao izuzetno efikasno sredstvo protiv gljivica naročito kandide.

Izaziva znojenje pa se koristi protiv povišene temperature i groznice.
Takođe utvrđeno je i antivirusno delovanje.
Pored lekovitosti neven je i izuzetno dekorativna biljka. Lako se gaji u bašti ili saksiji. Razmnožava se semenom, a cveta od maja do novembra. U lečenju se koristi cvet, a ređe cela biljka ili sveže ceđen sok koji je izuzetno blagotvoran kod promena na koži.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem