KAKO IZBEĆI VIRUSNE INFEKCIJE

22.09.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 620 | Autor: | 0

Ako ste se opustili tokom leta, vreme je da se aktivirate. Koroni se uskoro pridružuju prehada i grip

Prehlada je virusna infekcija grla i nosa, a najčešće je izaziva rinovirus. Curenje iz nosa, grlobolja, kašalj, začepljenost, blagi bolovi u telu i glavobolja, kijanje i blago povišena temperatura neprijatni su pratioci virusnih infekcija disajnih organa.

Kako da ne “zakačimo” prehladu?

Ovlaživač vazduha

Niska vlaga isušuje nosne puteve, otežavajući uklanjanje virusa i bakterija koji se talože u sinusima, što na kraju dovodi do prehlade. Održavanje sluzokože vlažnom sprečava prodor bakterija - pod uslovom da ovlaživač redovno održavate.

Vitamin D

Istraživanja pokazuju da ljudi koji ne unose dovoljno vitamina D imaju imaju veću šansu da se prehlade. Dodatak od 400 internacionalnih jedinica vitamina D dnevno može sprečiti respiratorne infekcije. A zbog epidemije korone koja i dalje traje, slobodno povećajte dozu.

Držite ruke dalje od lica

Neka istraživanja ukazuju da nesvesno tokom jednog sata lice dodiremo bar 16 puta. Ruke redovno perite i dezinfikujte, a dodirivanje lica smanjite koliko god možete.

Dezinfikujte telefon

Pokušajte da se setite na koje ste sve površine spustili telefon tokom samo 24 sata. Od kuhinjskih površina, ormarića u kupatilu, stola u kafiću, radnog stola, džepa na pantalonama, tašne... Veruje se da je telefon prljaviji od daske na WC šolji.

Opuštanje

Osećaj iscrpljenosti zapravo može otvoriti put prehladi, jer stres podiže nivo kortizola koji može da oslabi imunitet. Otkrijte šta vas najviše opušta.

Spavanje

Dobar san je ključan u sprečavanju prehlade. Ako spavate manje od sedam sati, na putu ste da se prehladite.

Cink

Cink zapravo može smanjiti rast virusa, a neka istraživanja ukazuju i da uzimanje cinka smanjuje trajanje i ozbiljnost simptoma prehlade ako se uzme odmah nakon njihovog pojavljivanja.

Koristet samo svoju čašu

Ako je neko u kući bolestan, možda je dobro koristiti jednokratne čaše, kako bi se izbeglo slučajno deljenje čaše sa bolesnim članom porodice. Takođe, više pažnje trebalo bi posvetiti čišćenju površina koje svi dodiruju: kvake, slavine, utikači...

Probiotici

Nisu sve bakterije loše - dobre vrste mikroorganizama u crevima, koje se nalaze u probiotičkoj hrani poput jogurta, kiselog kupusa i kombuhe, mogu pomoći u očuvanju imuniteta.

Maska na licu

Nošenje maske za lice jedan je od najboljih načina sprečavanja širenja virusnih infekcija, a na to smo navikli zbog kovida. Virusi, uključujući oni koji izazivaju prehladu, grip ili COVID-19, obično se prenose sa zaražene osobe na druge putem vazduha nakon kašljanja ili kijanja. Kad svi nose masku, štite jedni druge.

Vakcina

Premda prehladu i grip uzrokuju različiti virusi, mogu se činiti slični kada su simptomi u pitanju. Međutim, grip će snažnije pogoditi i može izazvati komplikacije. Najbolji način da se grip izbegne je vakcina.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem