ARONIJA IDEALNA ZA DIJABETIČARE I ONE KOJI ŽELE DA OČISTE JETRU

25.11.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 2895 | Autor: | 0

Ako vam smeta opor ukus soka, dodajte bobice u smutije i sokove

Aronija utiče na kompletan imunitet, odličan je antioksidant, deluje antivirusno i antikancerogeno a konzumira se sveža, sušena ili u obliku soka. Takođe, sok od aronije ne sadrži gluten a dnevna preporučena količina soka je do pola litra.

Rani rezultati brojnih laboratorijskih studija ukazuju da bi ove bobice mogle značajno da pomognu u slučaju raka, dijabetesa i smanjenja oksidantnog stresa, odnosno oštećenja organa.

Rane studije potvrđuju da aronija ima potencijale u borbi protiv insulinske rezistencije, a izvesno je da nema direktan uticaj na povećanje nivoa šećera u krvi. Tajna je u retkom voćnom šećeru koji se zove sorbitol, poznatom prirodnom zaslađivaču koji ima veliku energetsku vrednost, kao i velikoj količini vlakana koja učestvuju u regulaciji insulina, ali i probave. Zbog toga je aronija važna namirnica koju bi osobe sa dijabetesom trebalo da uključe u svoj režim ishrane, koja im neće naškoditi, već će učestvovati u kontroli nivoa glukoze u krvi. Njima se posebno preporučuje upotreba hladno ceđenog soka od aronije.

Antioksidantna svojstva aronije mogla bi da imaju značajan uticaj na regeneraciju i poboljšanje zdravlja jetre. Kod miševa sa oštećenjem jetre, voćni sok od aronije je umanjio simptome i poboljšao njeno opšte zdravlje. Aronija je upravo zbog visokog sadržaja andioksidanata korisna i za čišćenje celog organizma, a u tom procesu jetra ima najvažniju ulogu.

Aronija sadrži skoro sve vitamine: C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9 i najvažnije minerale, među kojima su: gvožđe, cink, kalijum, kalcijum, fosfor, jod i mangan. U njoj su i ogromne količine andioksidanata, posebno tanini i flavonoidi, među kojima prednjači antocijanin.
Antocijanin je zaslužan i za manji oksidantni stres u ćelijama mozga koji izaziva demenciju, Alchajmerovu bolest i druge poremećaje naših kognitivnih funkcija. Takođe, značajan je i njegov uticaj na kožu jer zatezanjem sprečava starenje. Zaustavlja proces stvaranja bora i pojavu fleka na koži, staračkih pega i pigmentnih mrlja, a može da pomogne i u zarastanju rana i ožiljaka.

Najkorisnije su ako searonija uzima sirova, ali nekim ljudima smeta oporost i osećaj isušivanja i „skupljanja“ usta. Kada aroniju dodate u pite ili palačinke, ovog efekta neće biti. Takođe, bobice možete da dodate žitaricama, umešate ih u jogurt ili kao dodatak hlebu, kolačima ili drugim testima.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem