KAKO DA ZNATE DA LI VAM NEDOSTAJE GVOŽĐE?

28.11.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 1094 | Autor: | 0

Znaci koji ukazuju da ga nemate dovoljno u organizmu: umor, glavobolja, lomljivi nokti...

Prema statistikama, nedostatak gvožđa u telu primećuje se kod 30-40% stanovništva našeg kontinenta. Može biti uzrokovano raznim faktorima, od navika u ishrani do hroničnih bolesti. Kako prepoznati nedostatak gvožđa, koji su njegovi glavni uzroci i kako se nositi sa tim?

Glavni znaci nedostatka gvožđa su:
Hronični umor
Naravno, umor može nastati zbog bilo čega, od nedostatka tečnosti u telu do kliničke depresije i hormonske neravnoteže, ali vredi zapamtiti da je gvožđe odgovorno za proizvodnju hemoglobina. Ako ga u organizmu nema dovoljno, ćelije nisu zasićene kiseonikom – kao rezultat toga osećamo umor odmah nakon buđenja, čak i ako smo dovoljno spavali i popili kafu uz doručak.

Stanje kože
Sa nedostatkom gvožđa, čak i koža koja uopšte nije sklona isušivanju može popucati i oljuštiti se, a tu neće pomoći nikakve hidratantne kreme i serumi. Pored toga, u nedostatku gvožđa, ten postaje bled, poprima nezdravu sivkastu nijansu, a koža gubi svoj prirodni sjaj.

Glavobolja
Glavobolje su takođe povezane sa nedostatkom hemoglobina - ako ćelije ne dobijaju dovoljno kiseonika, glavobolje i migrene se mogu pogoršati, i na kraju postaju hronične. Neprijatan bonus kod njih je smanjenje performansi i koncentracije.

Stanje kose i noktiju
Sa nedostatkom gvožđa, kosa postaje suva, lomljiva se i više opada, a, kao u slučaju kože, ovde neće pomoći nikakve maske, ulja i balzami. Nokti postaju tanji, lomljivi, a nokatna ploča postaje neujednačena.

Uzroci nedostatka gvožđa mogu biti:
Biljna dijeta
Odbijanje proizvoda životinjskog porekla nesumnjivo ima mnogo prednosti za telo, ali ovde postoje i neki nedostaci. Gvožđe iz biljnih proizvoda se apsorbuje mnogo slabije nego iz mesa ili ribe zbog manje bioraspoloživosti. Vegani i vegetarijanci treba redovno da kontrolišu nivo gvožđa i konsultuju se sa specijalistom koji će pomoći u prilagođavanju ishrane i, ako je potrebno, prepisati dijetetske suplemente.

Neuravnotežena ishrana
Prema statistikama, ljudi koji se pridržavaju biljne ishrane ređe pate od nedostatka različitih mikronutrijenata, jer su pažljiviji u planiranju ishrane. Pokušajte da jedete što raznovrsniju hranu i fokusirajte se na prirodnu, minimalno obrađenu hranu.

Konzumiranje hrane koja ometa apsorpciju gvožđa u crevima
Postoje namirnice koje iako su zdrave ometaju apsorpciju gvožđa u crevima. Na primer, soli fitinske kiseline koje se nalaze u celim žitaricama, oksalati iz svežeg povrća i polifenolna jedinjenja iz kafe i čaja. Naravno, ne treba da se odričete ovih namirnica, samo imajte na umu da prilikom upotrebe treba jesti više namirnica bogatih gvožđem.

Višak kilograma
Sa prekomernom težinom (ako je ovo medicinska dijagnoza), često postoji povećana proizvodnja proinflamatornih supstanci koje ometaju apsorpciju gvožđa i smanjuju njegovu bioraspoloživost.

Redovne sportske aktivnosti
Fizička aktivnost je korisna, ali, takođe, značajno povećava potrebu ne samo za proteinima i tečnostima, već i za vitaminima i mineralima, uključujući gvožđe.
Ako se nađete sa nekim od gore navedenih simptoma, trebalo bi da se obratite specijalisti i da uradite testove koji će tačno pokazati uzrok. Naravno, lekar može da prepiše suplemente koji će brzo vratiti gvožđe u normalu, ali postoji mnogo zdravih namirnica bogatih gvožđem koje treba dodati u ishranu. Uključite u ishranu školjke, nemasno crveno meso, heljdu, mahunarke (beli pasulj, sočivo i slanutak), suvo grožđe, indijski orah i sok od paradajza.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem