TRI SOBNE BILJKE ZA POBOLJŠANJE SNA

07.12.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 1718 | Autor: | 0

Zašto je dobro da lavandu, spatifilum i sanseveriju imate u spavaćoj sobi

Kućne biljke ne samo da ukrašavaju enterijer, delimično oslobađaju prostor od prašine, već, prema mišljenju stručnjaka, mogu poboljšati vaš san. Istina, za ovo morate odabrati određene vrste cveća.

Prema cvećarima iz kompanije Flying Flowers, određene biljke u zatvorenom prostoru imaju blagotvorne efekte kako na fizičko, tako i na mentalno zdravlje. A prva biljka koju ćete staviti u spavaću sobu za dobar san je lavanda.

Lavanda je poznata po svojim umirujućim svojstvima i često se koristi u spa centima. Pored kreveta možete staviti gomilu sušene lavande, a možete staviti i saksiju sa živom biljkom.

Ovaj cvet se dodaje mnogim lekovima protiv stresa i nesanice a divna je sobna biljka koja prostor ispunjava sobu jedinstvenim opuštajućim mirisom.

Biljka koju treba staviti u spavaću sobu je i spatifilum.

- Spatifilum je odlična biljka koja pomaže u poboljšanju sna. Filtrira vazduh u zatvorenom prostoru i povećava vlažnost, što vam pomaže da lakše dišete. Cvetovi spatifiluma upijaju buđi koje se prenose vazduhom, koje mogu biti alergeni - kažu stručnjaci, i dodaju da spatifilum u spavaćoj sobi pomaže da se „probudite odmorniji“.

Biljku treba držati dalje od direktne sunčeve svetlosti i redovno zalivati, održavajući tlo vlažnim.

Treća biljka koja promoviše kvalitetan san je sanseverija. To je cvet iz porodice asparagusa sa dugim i izduženim listovima.

Sanseverija je poznata po svojoj sposobnosti da apsorbuje toksine i pretvara ugljen-dioksid u kiseonik čak i noću (većina biljaka to radi samo tokom dana). Sve ovo doprinosi brzom uspavljivanju i kvalitetnom, čvrstom snu.

- Povećan nivo kiseonika je koristan i za mentalno zdravlje, jer povećava energiju i poboljšava raspoloženje - naglašavaju cvećari.

Sanseverija je prilično laka za održavanje, treba je zalivati samo jednom u nekoliko sedmica, kada se tlo potpuno osuši. Važno je uzeti u obzir da ovaj cvet voli indirektno svetlo.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem