NAJBOLJI ČAJEVI ZA UBLAŽAVANJE UPALA

13.12.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 1487 | Autor: | 0

Upala je prirodno i moć́no oružje koje je našem telu potrebno u borbi protiv bolesti, zarastanju rana i u sprečavanju infekcija. Ali kada upala postane hronična, ona može da postane problematična

Čaj od cimeta

Poznato je da cimet deluje protivpalno, antioksidantno i antibakterijski i zbog toga je odličan dodatak bilo kojoj vrsti čaja, mada može i samostalno da se skuva.

- Najveća prednosti cimeta je njegova sposobnost da postepeno snižava šećer u krvi oslobađanjem insulina - kaže DŽesika Ederer koja vodi velnes edukacije.

Zeleni čaj

- Zeleni čaj sadrži jedinjenja za koja se smatra da mogu da suzbiju upalu i blokiraju inflamatorne puteve u telu. Smatra se da štiti srce od oštećenja i sprečava kardiovaskularne bolesti - kaže Makdauel.

Ako volite zeleni čaj, isprobajte maču, jaču verziju zelenog čaja koja je posebno bogata antioksidansima i korisnim jedinjenjima - EGCG, za koje se smatra da imaju efekta na metabolizam, zdravlje srca i kontrolu glukoze.

Čaj od đumbira

- Koren đumbira ima široku primenu, od ishrane do proizvoda za negu, ali se koristi i za pripremanje čaja - objašnjava Ederer.

Istraživanja su pokazala da đumbir deluje protivupalno, što pomaže telu da odgovori na hroničnu upalu sa pratećim bolom - od bolova u kolenu do bolova u mišićima, pa čak i menstrualnih tegoba.

Čaj od kurkume

Kurkuma je poznata po intezivno žutoj boji, a Makdauel objašnjava da kurkuma sadrži kurkumin, koji pomaže u borbi protiv izazivača upale u telu.

- Kako kurkuma deluje na upalu? Pokazalo se da pomaže i u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu da prouzrokuju bol i upalu. U kliničkom ispitivanju, sto trideset i devet osoba sa osteoartritisom kolena primetilo je smanjenje artritičnog bola za pedeset odsto pri uzimanju dodataka kurkumina - dodaje Ederer.

Čaj od šipka

Čaj od šipka bogat je antioksidansima, uključujući polifenole i galaktolipide, za koje je utvrđeno da deluju protivupalno, kao na primer u borbi protiv artritisa.

Pokazalo se da čaj od ove biljke smanjuje bol koja se javlja kod osoba obolelih od artritisa, kao i drugih upala.

Čaj od kamilice

Ovaj čaj može da spreči upalu. Odličan je da se pije u večernjim satima, rešava probleme sa nesanicom i olakšava probavne tegobe.

Čaj od kamilice sa malo meda i limuna umirujući je napitak koji ne sadrži kofein.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem