24 NAMIRNICE KOJE POMAŽU DA SPREČITE INFARKT ILI ŠLOG (2. deo)

17.12.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 1170 | Autor: | 0

Koronarna bolest nastaje zbog smanjenog protoka krvi kroz srčane (koronarne) arterije. Napreduje polako i često je bez simptoma

Ipak, postoji mnogo toga što možete učiniti kako biste sprečili i lečili koronarnu bolest. Zdrav stil života može imati veliki uticaj. Prenosimo nastavak liste namirnica koje mogu pomoći da sačuvate zdravo srce i krvne sudove.

12. Kurkuma sprečava aterosklerozu

Studije pokazuju da kurkuma može sprečiti aterosklerozu. Kurkuma ima aktivan sastojak, zvan kurkumin, koji pomaže u održavanju zdravlja srca, smanjujući oksidaciju holesterola, stvaranje plaka i ugruška.

Osim toga, pomaže kod smanjenja LDL - „lošeg” holesterola. Budući da je moćan antioksidans, neutralizuje slobodne radikale koji doprinose starenju i nekoliko hroničnih bolesti. Koristite kurkumu redovno pri kuvanju.

13. Piskavica protiv masnoća

Piskavica ima antioksidantne i kardio-zaštitne prednosti. Osim toga, pomaže u snižavanju holesterola, šećera u krvi i viška masnoća.

14. Glog za čišćenje krvnih sudova i jačanje srčanog mišića

Lekovitost gloga ogleda se kod: snižavanja povišenog krvnog pritiska, olakšavanja bola u grudima kod angine pektoris, pomoći srcu da efikasnije pumpa krv i reguliše nepravilan srčani ritam (aritmiju).

15. Šargarepa protiv masnih naslaga

Šargarepa je bogat izvor karotenoida koji ubrzava metabolizam tela i uklanjanje masnih naslaga i otpada. Dve prosečne šargarepe na dan mogu smanjiti „loš” holesterol za 10%.

Mora se konzumirati s masnom hranom poput avokada, kokosa, ribe, oraha, maslina, semena ili drugih biljnih ulja kako bi se apsorbovali karotenoidi rastvorljivi u vodi.

16. Jabuke za smanjenje "lošeg" holesterola

Pektin u koži jabuka smanjuje „loš“ holesterol, dok minerali kalijuma i magnezijuma pomažu u kontroli krvnog pritiska. Poželjno je pojesti jednu jabuku dnevno.

17. Čili paprika za probleme krvnih sudova

Čili paprika sadrži jedinjenje kapsaicin koji je koristan za lečenje srčanih i problema krvnih sudova. Pomaže u smanjenju rizika od nepravilnog srčanog ritma i snižava nivo holesterola i krvnog pritiska.

Fitohemikalije u ovom začinskom obliku takođe mogu da pročiste krv i ojačaju imunitet. Dodatak je mnogim ukusnim jelima.

18. Kumin za čišćenje krvi

Kumin snižava krvni pritisak i čisti i razređuje krv.

20. Đumbir za smanjenje pritiska i "lošeg" holesterola

Snižava krvni pritisak i pročišćava krv. Može proizvesti znatno veću osetljivost na insulin, što je korisno za dijabetičare, kao i smanjiti LDL holesterol i trigliceride.

21. Kivi smanjuje plak

Kivi može smanjiti plak koji se lepi na zidove arterija. Svako­dne­vno konzu­mirajte jedan kivi.

22. Zelena salata štiti srce

Zelena salata sadrži visok nivo vitamina A i kalijuma koji štiti srce.

23. Paradajz protiv arteroskleroze

Paradajz se redovno kon­zu­mira (kuvan i sirov) kao hrana bogata antioksidansima koja sprečava oksidaciju LDL holesterola i može smanjiti rizik od arteroskleroze.

24. Špargla

Redovno konzumiranje špargle može smanjiti nivo holesterola i sprečava mnoge srčane probleme. Špargla je takođe bogat izvor rastvorljivih vlakana, kalijuma, folne kiseline - koji kontrolišu krvni pritisak i smanjuju nivo homocisteina u krvi. Špargla ima vrlo malo masti i natrijuma i savršena je hrana za zdravo srce.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem