NAVIKE ZBOG KOJIH GUBITE KOLAGEN

21.12.2021 | AKTUELNO | Pregleda: 959 | Autor: | 0

Neprijatelji kolagen su: šećer, izlaganje suncu, noćni provod i premalo amino-kiselina

Postoje četiri navike koje mogu uzrokovati pojačan gubitak kolagena i loše uticati na vaš fizički izgled, samopouzdanje i raspoloženje.

Konzumiranje jednostavnih šećera

Prevelika količina šećera u krvotoku negativno se odražava na zdravlje, ali i izgled. Upravo je kolagen među najugroženijim molekulima u organizmu zbog uticaja šećera. Šećer se lepi za kolagen, čime u velikoj meri slabi njegovu strukturu i funkciju. Reč je takozvanom procesu glikacije, koji može neprestano ubrzavati proces starenja, a da toga niste ni svesni.

Preterano izlaganje suncu

UV zraci smatraju se jednim od najsmrtonosnijih i najopasnijih činilaca koji utiču na izgled i zdravlje. Izlaganje sunčevim zracima ubrzava proces fotostarenja, a opasne posledice postaju vidljive kasnije, kad je već teško reagovati. Na početku se organizam uspešno odupire slobodnim radikalima, ali vremenom njihova količina raste, a obrambeni štit jednostavno popusti pod pritiskom. Zbog toga slobodni radikali napadaju i uzrokuju oštećenja brojnih belančevina, između ostalih i kolagena. To je glavni razlog zašto osobe koje se preterano izlažu sunčevim zracima imaju suvu, opuštenu i vidljivo stariju kožu.

Poroci

Pušenje je navika koja doslovno uništava organizam i kožu čineći je starijom. Osim toga, nikotin negativno utiče na protok krvi i tako onemogućava snabdevanje ćelija materijama ključnim za brzu regeneraciju i usporava sintezu kolagena. Povremeno konzumiranje alkohola pak može ostaviti neprijatne posledice na koži, a one su posebno vidljive ako se radi o dužem razdoblju, jer alkohol negativno utiče na vitamin A, što posledično usporava nastanak kolagena.

Manjak ključnih aminokiselina

Daleko najjače na na gubitak kolagena utiče nedostatak ključnih amino-kiselina, koje su najviše zastupljene u stvaranju kolagena. Ako u ishranu uvrstite losos, govedinu, piletinu i jaja,to će povoljno uticati na stvaranje kolagena.

Morski kolagen i Lipozomalni vitamin D možete nabaviti u prodavnicama biljnog centra Magično bilje u Beogradu, u Brankovoj 16, Maksima Gorkog 25 i Zaplanjskoj 32 (TC Stadion), naručiti telefonom: 011/2420-955, mejlom: info@magicnobilje.com ili preko internet prodavnice.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem