UTIČE LI JOGURT NA KRVNI PRITISAK?

16.01.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 2040 | Autor: | 0

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, sprovedenog na Univerzitetu Južne Australije, moguće je da konzumacija jogurta ima povoljan uticaj na krvni pritisak.


U svetu više od milijardu ljudi pati od povišenog krvnog pritiska, što povećava rizik od niza drugih bolesti. Nije čudo što istraživači stalno nastoje da nađu nova sredstva koja bi mogla da pomognu da se ovaj problem ublaži. Pri tome je dobro što istraživanja ponekad otkriju da u regulaciji krvnog pritiska mogu da pomognu ne samo lekovi, nego i ishrana i neka prirodna sredstva.
Istraživanje koje su sproveli australijski naučnici, u saradnji sa naučnicima sa Univerziteta Mejn, proučilo je povezanost između konzumacije jogurta, krvnog pritiska i drugih faktora rizika od kardiovaskularnih bolesti. Utvrđeno je da je redovna konzumacija jogurta, kod osoba koje već pate od hipertenzije, povezana sa sniženjem krvnog pritiska.
Naime, to proučavanje je uključilo 915 odraslih osoba, koje su popunjavale upitnik o ishrani, u koji je bio uključen i jogurt. Rezultati su pokazali da je kod ispitanika koji su konzumirali makar i male količine jogurta, to bilo povezano sa nižim pritiskom u odnosu na prosek čitave grupe. A kod onih koji su redovno konzumirali jogurt, rezultati su bili još bolji, jer im je krvni pritisak je bio za sedam jedinica (mmHg) niži nego kod osoba koje uopšte nisu konzumirale jogurt.
Naravno, ovo su statistički podaci, ali dr Aleksandra Vejd, jedan od istraživača sa Univerziteta Južne Australije, koji su vodili ovo istraživanje, smatra da to nije samo puki slučaj:
“To je zato što jogurt sadrži niz mikronutrijenata, uključujući kacijum, magnezijum i kalijum, a svi oni su uključeni u regulaciju krvnog pritiska... Jogurt je posebno interesantan, zato što on sadrži i bakterije koje podstiču oslobađanje proteina koji snižavaju krvni pritisak”.
Istraživanje je objavljeno u časopisu International Dairy Journal

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem