LIČNA PRIČA: POBEDILA SAM SAMU SEBE: SMRŠALA SAM 62 kg BEZ DIJETE

24.01.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 2148 | Autor: | 0

Aleksandra Marić, diplomirani ekonomista iz Novog Sada, bez pomoći nutricioniste, bez plana ishrane i merenja hrane, brojanja kalorija i tableta za mršavljenje, čajeva za čišćenje i gladovanja, napravila je veliki podvig za kratko vreme

- Živimo u društvu u kojem su gojazne osobe neprihva­će­ne, prokažene i dis­kri­mini­sane, u kojem se o poreme­ćajima ishrane veoma malo govori, a toliko žena vodi borbu sa njim. Osobe sa poremećajem ishrane gotovo niko ne može da razume, osim osoba koje su bile u istoj situaciji. Ljudi nemaju svest o težini poremećaja ishra­ne i da osobama treba pomoći. Zato sam ustala i javno iznela svoju priču, da osobe sa istim prob­lemom kao što sam imala i ja nisu same i nije sramota nositi taj teret. Žene koje me prate na Instagramu i koje mi se javljaju, uvek kažu da su od mene dobile saosećanje, razumevanje i podršku jer od svoje okoline je ne dobijaju, kao što nisam ni ja. Apelujem na nutricioniste, savetnike u ishrani, trenere da imaju više sluha i saosećanja za svoje pacijente - priča Aleksan­dra Marić (36), hrabra žena koja je uspela da prevaziđe brojne prepreke i strahove i javno progovori o svom problemu.

Aleksandra Marić bez nutricioniste smršala 62 kg

Šta je bio uzrok viška kilograma koji ste imali?

- Pored usporenog rada štitas­te žlezde, insulinske rezistencije i hormonske neravnoteže, uzrok ekstremnog viška kilograma je poremećaj ishrane, prejedanje (emocionalno), a kao posledica javila se gojaznost. Generator prejedanja i gojaznosti leži u psihičkom stanju osobe koja od njih pati. Poremećaji ishrane su teške psihičke bolesti i nemaju veze sa hranom. Epizo­de prejedanje su se učestalo po­navljale, u početku jednom do dva puta nedeljno, pa sve češće, do svakodnevno. Količina hrane koju sam unosila bila je i do de­set puta veća od dnevnih potre­ba. Nakon svake epizode preje­da­nja javljao bi se osećaj krivi­ce, stida, srama, gađenja i mrž­nje prema sebi. Emocional­no prejedanje je za mene najgori oblik samokažnjavanja.

Koliko dugo ste patili od gojaznosti? Kako ste se hranili? Da li ste često bili na dijetama i kakvi su bili efekti?

- Čitav život bila sam go­ja­zna, još kao dete, u tinej­džer­skom dobu, i kao devojka. Ži­vela sam između iscrpljujućih restriktivnih dijeta i prejedanja. Moja ishrana se svodila na industrijske slatkiše, grickalice, pekarske proizvode i junk food. Samo nekoliko puta uspela sam da skinem zanemar­ljiv broj kilograma, ali sam veo­ma brzo odustajala i vraćala se u svoju zonu komfora - prejedanju, tako da su se kilogrami vraćali.

Koja je bila pre­lomna tačka kada ste odlučili da odustanete od dijeta i osmislite jelovnik po svojoj meri?

- Dijete vas bacaju u veliki kalorijski deficit, izbacuju puno namirnica iz ishrane, pa čak i celu grupu namirnica, kao na primer ugljene hidrate. Nema kod kog nutricioniste i trenera nisam bila, od svih njih bih dobila dijetu iz fioke koja je za sve ista, sa namirnicama koje ne volim da jedem i sa jednoličnim menijem. Kada sam videla da takav pristup nema efekta, sela sam i rešila da pronađem model koji ću moći da pratim na duže staze, koji me neće iscrpljivati, a opet, koji će donositi rezultate. Kroz ceo proces ja sam se is­hranom bavila i učila o njoj.

Mart 2020. je mesec kada su mi se dogodile veoma stresne situacije. Već je počela tenzija u zemlji zbog kovida, proglašeno je vanredno stanje samo dva dana nakon operacije koju sam imala, a peti dan od ope­racije ostavlja me sada već bivši partner. I tako, sa 133 kg, živom ranom, u potrazi za novim život­nim prostorom i mini­mal­nom ušteđevinom, osećala sam kako sam dotakla dno. Moja promena počela je sa dna, iz najveće tuge, bola, patnje i samoće.

Onda je usledio najbolniji razgovor u mom životu… Raz­go­vor sa samom sobom, suo­ča­vanje sa sobom. Ovaj razgovor je boleo, ali je i vredeo, jer me je sa druge strane čekala - sloboda. Od tada sam smršala 62 kg.

Kakve su bile promene u is­hrani koje ste uveli u odnosu na dijete koje ste do tada drž­ali? Dajte nam primer jelovnika za dva dana?

- Ovaj put želela sam da spro­vedem trajnu promenu životnih navika. Nisam bila opterećena pravilima "ovo smem" - "ovo ne smem". Samim tim što ovaj put nisam bila na dijeti, bila sam mnogo rasterećenija, imala sam slobodu u izboru i kombi­nov­a­nju namirnica. Nisam delila hranu na "dobru i lošu", "prljavu i čistu" "zdravu i nezdravu". Nisam merila hranu, nisam brojala ka­lo­rije, nisam koristila vagice, aplikacije, jer to su sve vidovi kontrole, a meni nije bila potreb­na kontrola, bilo mi je potrebno izlečenje. Nijedan makro­nut­rijent nisam izbacila iz ishrane, svi su važni: i proteini, i masti, i ugljeni hidrati, jer svaki ima svoju ulogu.

Šta mislite da je ključ Vašeg uspeha? Šta ste govorili sebi kada ste imali krize?

- Sve što sam postigla je is­klju­­čivo iz čiste ljubavi, saose­ća­nja i prihvatanja sebe. Tek kada sam zavolela sebe, prihvatila svo­je telo i broj 133, kada sam se sprijateljila, povezala i po­mi­rila sa sobom, nastala je promena.

Promenila sam odnos prema hrani. Nijedna namirnica nas ne goji (ni banana, ni pirinač, ni krompir, ni hleb), goji nas ko­li­čina hrane. Oslobodila sam se straha od hrane i naučila da jedem bez osećaja krivice.

Na svom putu promene imala sam puno padova. Ko kaže da je skidanje velikog broja kilog­ra­ma lako, taj vas laže! Skidanje velikog broja kilograma je is­klju­čivo borba sa samim sobom, kilograme ne skida jelovnik, kilograme "skida" glava! Prih­vatala sam sve svoje padove, sve faze kroz koje sam prolazila, us­tajala bih svaki put, ,"brisala kolena" i nastavila dalje. Nisam sebe osuđivala, nisam sebe kinjila, dopuštala sam sebi sve, samo ovaj put nisam odustala, nisam odustala od sebe.

Šta Vam je donelo mr­šav­lje­nje, pored gubitka kilog­ra­ma?

- Mršavljenje mi je donelo slob­odu, nov život, preporod, postala sam druga osoba, kako fizički, tako i mentalno. Donelo mi je pre svega zdravlje, jak imunitet, savršenu krvnu sliku, hormonski balans. Imam mnogo više energije, volje, prepuna sam samopouzdanja i vere u sebe. Napokon mogu da uživam u svim životnim oblicima, za koje sam bila uskraćena kao ekstrem­no gojazna osoba.

Nov status je postao način života. Ja sada živim u pravom smislu reči. Za mene je hrana sada samo hrana, energija koja mi je potrebna za posao, trening i sve obaveze koje imam.

PRIMER JELOVNIKA ALEKSANDRE MARIĆ

Prvi dan

Doručak

- ražani hleb

- omlet sa jajima i paprikom

salata po izboru

Užina

- pirinčane galete

- puter od kikirikija

- banana

Ručak

- piletina sa povrćem i kinoom

- salata po izboru

Večera

palenta sa mladim sirom

Drugi dan

Doručak

- pločice Wassa

- humus

- ćureća prsa

salata po izboru

Užina

- griz sa bobičastim voćem

- banana

Ručak

- ćuftice u sosu od paradajza sa pirinčem

- salata po izboru

Večera

- čorbica sa piletinom i povrćem

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem