DESET NAVIKA KOJE POJAČAVAJU STRES

27.02.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 705 | Autor: | 0

Ako ste stalno na društvenim mrežama, kafu pijete pre doručka ili se tuširate vrelom vodom, evo razloga da te navike promenite

Osim spoljnih uzroka koji izazivaju stres, postoje i oni lični, unutrašnji. Neki postupci koje ponavljate mogu pojačati stres. Zato, ako praktikuete ove rituale, vreme je da ih promenite.

Buđenje u zadnji čas: Ako ste u grupi onih koji stalno pomeraju alarm za deset, pa još deset minuta sna, i dospevate u paniku kada konačno ustanete i sve radite u trku, dan počinjete na najgori način: uz stres.

Proveravanje mejlova i društvenih mreža: Ova navika takođe može da pojača stres pa makar dok se potpuno ne razbudite ne gledajte u telefon. Ustanite, spremite doručak, istuširajte se, popijte kafu... bez mobilnog.

Ispijanje kafe na prazan želdac: Iako kafa sadrži razne antioksidanse, zdravstvene dobrobiti se poništavaju ako se pije na prazan želudac. Konzumiranje kafe na prazan želudac može povećati nivo kortizola i negativno uticati na šećer u krvi. Kafa, popijena pre doručka, smanjuje kontrolu šećera u krvi do 50 posto.

Tuširanje vrućom vodom: Niko ne uživa u hladnom tušu, ali on ima brojne prednosti. Hladan tuš stimuliše imunitet i probudiće vas nakon dugog noćnog sna.

Preskakanje doručka: Propuštanje najvažnijeg obroka u danu može imati ozbiljne zdravstvene posledice, poput glavobolje ili oslabljene koncentracije tokom dana, a s vremenom dovodi do viška kilograma.

Započinjanje dana u lošem raspoloženju: Strah podiže adrenalin, dok osmeh oslobađa endorfine. Jutro zato počnite nasmejani.

Odlaganje teških zadataka: Ideje i misli često su najjasnije ujutro. Ovo je doba dana i kada je produktivnost velika, pa je najbolje odmah završiti teške ili stresne zadatke.

Neuravnoteženost privatnog i poslovnog života: Prekomeran rad i nedostatak slobodnog vremena definitivno loše utiču na nivo stresa. Odmor je svima potreban - za neke je to san, za druge emotivni odmor tokom kojeg se čovek okreće sebi i svojim osećanima, bavljenje hobijima, sportom...

Nedostajanje jutarnje rutine: Uspostavljanjem jutarnje rutine stvorićete i lakše održati zdrave navike.

Stalno kukanje: Neprekidno kukanje je loše za zdravlje. Ono tera telo da stalno proizvodi kortizol, hormon stresa.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem