ZAŠTO SU NAM POTREBNE OMEGA 3 MASNE KISELINE

25.03.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 964 | Autor: | 0

Čuvaju srce i krvne sudove a telo ih ne proizvodi: moramo ih uneti hranom ili suplementima

Kardiovaskularne bolesti predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti u svetu. Dobra vest je da se većina njih može sprečiti promenom ishrane i promenom načina života.

Američko udruženje za srce (AHA) preporučuje samo jedan dodatak za osobe sa koronarnom bolešću srca, najčešćim tipom srčanih bolesti – omega 3 masne kiseline.

Najčešći tip srčanog oboljenja je koronarna arterijska bolest, koja može da dovede do srčanog udara. Druge vrste srčanih bolesti uključuju srčanu insuficijenciju ili urođene srčane mane.

Bolest koronarnih arterija je najčešća i smatra se da se uglavnom može sprečiti jer je povezana sa izborom načina života.

Omega 3 masne kiseline su antiinflamatorne polinezasićene masti koje imaju svojstva koja podržavaju zdravlje srca. Postoje desetine hiljada naučnih studija, uključujući i onu koju je sprovela AHA, koje podržavaju koristi omega 3 masnih kiselina za zdravlje srca.

Tri glavne omega 3 kiseline su: alfa-linolenska kiselina (ALA), eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA). Najviše zdravstvenih koristi imaju EPA i DHA. Ove masne kiseline se smatraju “esencijalnim mastima” jer ih ljudi ne mogu proizvesti u telu, pa je potrebno da se unose ishranom, piše Eat This Not That.

Riba je najbolji izvor EPA i DHA omega 3, a postoje i biljni izvori ALA, kao što su orasi, čia semenke i laneno seme.

I još pogledajte:

OMEGA 3-6-9

1680 RSD

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem