KRAVLJE MLEKO, JAJA, GLUTEN, ORASI I RIBA IZAZIVAJU EKCEM

30.04.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 709 | Autor: | 0

Izbacite namirnice koje mogu izazvati svrab i suvu kožu

Ekcem ili atopijski dermatitis izaziva jak svrab i sušenje kože, a češanjem se zahvaćeni delovi mogu i dodatno povrediti i inficirati. Ovo zapaljensko oboljenje nije zarazno, a medicina još nije u potpunosti razjasnila kako nastaje.

Smatra se da sve počinje alergijskom reakcijom organizma, najpre na hranu, mada postoji i kontaktni dermatitis kod kojeg reakcija bude na dodir s alergenom. Kod beba se ekcem može javiti od trećeg meseca života, obično na licu - obrazima, bradi i čelu. Posle druge godine, crvene površine praćene svrabom javljaju se i na telu, obično na koži pregiba.

Neka istraživanja su pokazala da se ekcem ređe javlja kod beba koje se isključivo hrane majčinim mlekom do trećeg meseca. Pokazano je i da se atopijski dermatitis deteta smanjuje ako majka uzima probiotike i smanji konzumaciju kravljeg mleka. Obično ekcem prestane da se javlja kad dete malo poraste.

Kod odraslih je moguća alergija na kravlje mleko, jaja, ali i gluten, orašaste plodove, ribu ili morske plodove. Namirnice koje mogu pogoršati ekcem su i zeleno lisnato povrće, kivi, pomorandže i sok od pomorandže, avokado grožđe, oaradajz i suhomesnati proizvodi. Najbolje je da testirate jednu po jednu grupu namirnica. Pored eventualnih medikamenata koje će vam prepisati lekar, zahvaćena područja kože možete ispirati blagim rastvorom hipermangana, pa namazati kremom sa 5-10 posto uree.

I još pogledajte:

APIEKCEM

520 RSD

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem