KADA RAZREŠITE EMOTIVNI PROBLEM, FIZIČKE TEGOBE NESTAĆE SAME

14.06.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 597 | Autor: | 0

Svetlana Negić, floriterapeut i savetnik za pravilnu ishranu, otkriva kako da unesete radost u srce i negativne emocije transformišete u pozitivne

Kažu, kakve su ti misli, takvo ti je i zdravlje. Kada smo duži vremenski period izloženi negativnoj emociji, oboleva i telo. Negativne misli mogu izazvati lučenje hemijskih supstanci koje mogu da oštete organe.

Svaka biljka je za neku boljku i ima svoju vibraciju. Cvetna esencija deluje na sva tri nivoa: fizički, mentalni i emocionalni.

Kod kojih tegoba floriterapija se pokazala najefikasnija?

-Floriterapija deluje tako što našu negativnu emociju prevodi u delatno stanje. Delotvorna je kod strahova, poremećaja ishrane, panike, loše komu­nikacije, anksioznosti, teškoća u učenju kod dece, nesanice, besa, stresa...

Koje vrste cveća deluju na određene probleme? Kako, na primer, lipa deluje na srce?

- Floriterapija (cvetne esencije) nije isto što i fitoterapija (lečenje čajevima), tako da ista biljka ne deluje na isti način jer se drugačije primenjuje. Cvetne esencije deluju na psihičkom i emocionalnom nivou, a sve fizičke tegobe koje su na taj način nastale, odstraniće.

Cvetna esencija lipe je pravi tonik za srce jer unosi radost i lakoću u obavljanje svakodnevnih poslova koji su nam postali teskobni. Dakle, ne koristi se kao čaj od lipe koji se ograničeno pije.

Da li floriterapijom možemo da se borimo protiv viška kilograma i celulita?

- Apsolutno, ali sa znanjem stručnog lica u vezi ishrane.

- U Srbiji postoji autentična linija cvetnih esencija sa Bal­kana. Koje su u pitanju cvetne esencije? Da li je bolje ko­ris­titi vrste sa područja gde živi­mo?

Balkanske cvetne esencije sastoje se od velikog broja bilja sa našeg područja. U praksi, koristim cvetne esen­cije iz različitih delova sveta, ali je miš­ljenje (kao i sa ishranom) da smo u boljem dosluhu sa bilj­kama koje po­tiču sa pod­neb­lja gde živi­mo. Inače, sve vrste cvetnih esen­cija su usklađene.

Koja namirnice odgovarju određenom organu?

– Sada, u proleće, javlja se nova energija. Potrebno je da podržimo i pripremimo organe u proleće, a to su jetra, žučna kesa i slezina.

Sve zeleno povrće biće od velike koristi celom organizmu. Brokoli, sve vrste zelene salate, mlad spanać, špargle, kupus, mlad luk, praziluk, raštan, tikvice, peršun, kelj... U proleće se i način kuvanja menja u odnosu na zimski. Kraće se kuva, bari se i jede sveže, manje se prži i peče. I manje soli se koristi nego u zimskom periodu. Korisno je dan započeti sa pola litra vode, sobne temperature, sa pola isceđenog soka od limuna ili limete. Na ovaj način dodatno čistimo jetru (naročito ako smo dan ranije preterali sa hranom i pićem). Nakon toga sledi pauza od dvadeset minuta, pa onda doručak (preporuka su smutiji, ovsene pahuljice sa voćem, bareni batat ili krompir). U svakom slučaju, dajte svom organizmu svežu energiju, bez mnogo masnoća za doručak.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem