KO NE SME DA JEDE KAJSIJE?

24.06.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 2180 | Autor: | 0

Mada štite jetru, creva i organizam od infekcija

Kajsije sadrže veliku količinu antioksidanata koji su ključni za jačanje imuniteta i smanjenje oksidativnog stresa – sve to utiče na jaču sposobnost organizma da se bolje štiti od infekcija, upala, ali i ozbiljnijih bolesti.
Izuzetno su hranljive, a pored toga što poboljšavaju varenje, veoma su korisne za naše oči, piše eklinika.
Sadrže veliku količinu vitamin i minerala, a pritom imaju i izuzetno malo kalorija. U dve sveže kajsije (70 grama) nalazi se: veoma malo kalorija (samo 34) samo 34, 8 gr ugljenih hidrata, 1 gr proteina, vrlo malo masnoća, 4 odsto kalijuma, malo vlakana, ali i vitamini A, C i E.
Osim toga, sadrže i beta karoten, lutein i zeaksantin, moćne antioksidanate koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju oksidativni stres.
Takođe, nije zanemarljiva ni količina vlakana u kajsijama, koje pogodno deluju na creva i celokupni sistem za varenje.
Najbolje ih je jesti cele i neoljuštene, ali ih je pre toga potrebno dobro oprati. Preporuka nutricionista je da se što češće nađu na našoj trpezi, ali ipak i tu postoji izuzetak.
Kajsije su bogate kalijumom, mineralom koji takođe služi kao elektrolit. U vašem telu, on je odgovoran za slanje nervnih signala i regulisanje mišićnih kontrakcija i ravnoteže tečnosti. Dve kajsije (70 grama) obezbeđuju 181 mg ovog minerala, što je 4 odsto dnevnih potreba. S obzirom da kalijum blisko sarađuje sa natrijumom kako bi održao ravnotežu tečnosti, adekvatan unos može pomoći u sprečavanju nadimanja i održavanju zdravog krvnog pritiska.
Jedna analiza 33 medicinske studije otkrila je da ishrana bogata kalijumom značajno smanjuje krvni pritisak i rezultira 24 odsto manjim rizikom od moždanog udara. Međutim, važno je napomenuti da osobe koje imaju kardiovaskularne ili bubrežne probleme ne treba da unose previše ovog voća, a najbolje bi bilo da ih potpuno izbegavaju. Posebno ako su na redovnoj terapiji.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem