SPREČITE OPASNO PRESKAKANJE SRCA

11.08.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 1981 | Autor: | 0

Iako je većina aritmija bezopasna, ne treba je nikada prihvatiti olako

Iako je većina aritmija bezopasna, ne treba je nikada prihvatiti olako

Simptomi aritmije kod svakog čoveka izazivaju određene nelagode i neprijatnosti. Zato je svakako preporučljivo obaviti svu potrebnu dijagnostiku da bi se moglo sprovesti odgovarajuće lečenje.

U slučaju da su simptomi aritmije izraziti i ako je poremećaj ritma značajan (na primer, broj ekstrasistola veći od šest u minutu) tada se primenjuje terapija. Ona se sprovodi sa ciljem da se smanji učestalost ekstrasistola, jer može doći do komplikacija koje ugrožavaju život.

Bitno je utvrditi okidače poremećaja ritma (stres, kofein, nesanica, alkohol, pušenje) i sve ih eliminisati.

Zvanična medicina primenjuje anksiolitike sa beta-blokatorima ukoliko nema drugih srčanih tegoba. U suprotnom, koriste se blokatori kalcijumskih kanala ili antiaritmici.

Prva pomoć

1. Čim primetite da vam srce radi nepravilno, sedite i poduprite stopala. Dišite polako i duboko, dopuštajući stomaku da se raširi sa svakim udisajem. Ako se usredsredite na sporo i uravnoteženo disanje, otkucaji srca verovatno će se brzo normalizovati.

2. Ukoliko se „podrhtavanje” nastavi, primenite Valsalvin manevar. Izvodi se srednje jakim pokušajem prisilnog izdisaja dok su disajni putevi (usta i nos) zatvoreni. To će nakratko podići krvni pritisak, što bi trebalo da pomogne „resetovanju” srca.

3. Nakašljite se na silu - slično kao Valsalvin manevar, kašljanje će pojačati pritisak u grudima. Ponekad je to dovoljno da se aritmija, to jest, srčani ritam normalizuje.

4. Popijte nekoliko gutljaja hladne vode - ne postoji tačno objašnjenje zašto hladna voda pomaže, ali kod nekih ljudi daje trenutno dobre rezultate. Prema jednoj teoriji, progutana voda izaziva pritisak jednjaka na srce, čime se ponovo uspostavlja regularan ritam.

5. Hladnom vodom možete i isprskati lice - ovaj kratkotrajan šok ume da bude delotvoran za smirivanje aritmije.

6. Spavajte najmanje sedam sati tokom noći - neredovan san može biti okidač za nepravilan srčani ritam.

7. lzbegavajte obilne obroke, kad je telo primorano da odjednom svari veliku količinu hrane. Krv iz srca preusmerava se u digestivni trakt, što može izazvati aritmije.

Biljni recepti

Pomešati jednake delove srdačice, matičnjaka i cveta i lista gloga. Tri kašike mešavine preliti sa sedam decilitara ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procediti i piti po šolju ovog čaja tri puta dnevno pre jela.

Uzeti tri kašike mešavine morača, matičnjaka i imele, preliti sa sedam decilitara proključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Dobro procediti i piti po tri šolje dnevno.

Tri kašike matičnjaka preliti sa sedam decilitara vode i ostaviti da stoji pola sata. Procediti i piti tri šolje dnevno, obavezno pre jela.

Tinktura od glog: Tri puta dnevno piti po petnaest kapi tinkture od gloga, razblaženih u čaši vode ili čaja.

I još pogledajte:

LEOCARDIN

670 RSD

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem