KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU PEKMEZA, DŽEMA I MARMELADE?

20.08.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 834 | Autor: | 0

Gde ima više voća, pulpe, soka...

Sezona je pripreme slatke zimnice. Ako odlučite da kupite industrijsku, kako da izaberete najbolju varijantu? Znate li razliku između pekmeza, džema, marmelade?

Pekmez je voćni proizvod s visokim udelom jedne ili više vrsta voća sa ili bez dodatka šećera. Po većoj količini voća i manje šećera razlikuje se od džema.

Džem je želirane strukture i sadrži voćnu pulpu i/ili voćnu kašu jedne ili više vrsta voća i šećera.

Ekstra džem sadrži nekoncentrisanu voćnu pulpu koju čine jestivi delovi celih plodova voća, po potrebi bez kore, semenki, koštica i sličnog, koji mogu biti sečeni, ali nikada pasirani u kašu. Voćna kaša dobija se pasiranjem. Osim po tome, (da li sadrže kašu ili pulpu), džem i ekstra džem razlikuju se i po količni voća koja mora biti veća kod ekstra džema.

Marmelada se dobija od jedne ili više vrsta citrusa, kao što su limun, narandža i grejp, njihove pulpe, kaše, voćnog soka, vodenog ekstrakta i kore. U marmeladi ne sme biti komadića, te mora biti glatke teksture. Vodeni ekstrakt voća sadrži sve u vodi topljive sastojke voća.

Žele se od marmelade razlikuje jer može sadržati samo voćni sok i/ili vodeni ekstrakt jedne ili više vrsta voća i šećer, a ne i pulpu, kašu ili koru.

A šta je džemfiks?

Ovaj proizvod mešavina je različitih sastojaka, između ostalog i limunske i sorbinske kiseline, pektina i dekstroze. Uz njega je pekmez gotov za samo desetak minuta. Svi ovi sastojci imaju svoju svrhu, jedni zgušnjavaju smesu, drugi je čuvaju od kvarenja.

Npr. sorbinska kiselina iz džemfiksa sprečava kvarenje džema, delujući na kvasce i plesni. A hidrogenizovana mast je tu da džem ne bi penio prilikom kuvanja.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem