ISHRANA BEZ GLUTENA - HAŠIMOTO POD KONTROLOM

22.08.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 710 | Autor: | 0

Marija Stanković, sertifikovan savetnik za ishranu, opisuje kako je uspela da prevaziđe tegobe sa hipotireozom

- Saznanje da imam Ha­ši­mo­to i hipotireozu dobila sam prilikom redovnog pregleda sportskog lekara, koji je trebalo da potvrdi da sam zdravstveno sposobna da se bavim karateom i takmičim se u tom sportu. To je bilo 2006. godine kada sam imala 14 godina. Od simptoma sam imala loš kvalitet kose i noktiju, pospanost, zimogrožlji­vost, pritisak u grlu (gušavost), zaboravnost, aritmije, a najočigledniji simptom bio je izostanak menstrualnog ciklusa na osam meseci - počinje svoje priču za Magično bilje Marija Stanković, sertifikovan savetnik za ishranu.

Kako ste u početku prihvatili dijagnozu i šta ste odmah preduzeli?

- S obzirom da sam imala tek 14 godina, nisam preduzela apsolutno ništa, osim što sam poslušala dok­torku koja mi je dala supstituciju i rekla da samo treba da pijem taj lekić ,svako jutro do kraja života,. Lek mi je zaista pomogao da se vrati ciklus i da se neki simptomi poput umora i mrzovoljnog ras­po­lo­že­nja poprave do odre­đe­ne mere.

Koje greške ste pravili dok niste konačno ustanovili šta Vam pomaže?

- Najveća greška koju sam napravila je što sam čekala još 14 godina kako bih preduzela dodatne ko­rake u vezi svog zdrav­lja. Tek sa 28 godina počela sam da se ras­pi­tujem o tome šta bi moglo još da mi pomogne da se osećam bolje i da poboljšam svoje zdravlje. Tada sam saznala za bez­glu­ten­sku ishranu i rešila da probam.

Kako ste ishranu prilagodili procesu zaceljenja?

- Iz ishrane sam izbacila glu­ten i mlečne proizvode i već na­kon nekoliko dana osetila sam poboljšanje, a u narednim me­secima osećala sam se sve bolje i bolje. U prvo vreme plašila sam se da li ću uspeti, šta ću da jedem kada odem negde sa društvom, šta ako mi se prijede omiljen slatkiš koji ima glu­ten… Međutim, kada sam kre­nula i osetila na ,svojoj koži, koliko je prijatno bez glutena i mlečnih proizvoda, nisam ni imala želju da se vra­tim na staro. Pre nego što sam prešla na takav režim ishrane, dobro sam se raspitala o na­mirnicama koje su doz­vo­ljene, napravila spisak i okviran plan, što mi je bio od velike pomoći.

Šta je sve, po Vama, važno za pravilnu terapiju hipotireoze i Hašimota?

- Pored ishrane, morala sam da napravim još neke pro­me­ne u svojim životnim na­vi­ka­ma, za koje sam smatrala da će mi pomoći da kvalitet mog ži­vota sa Hašimotom bude bolji. S obzirom da sam se bavila karateom i da sam imala trenin­ge svakodnevno, samo sam nastavila da se bavim fizičkom ak­tivnošću. Savet onima koji imaju Hašimoto, a ne vežbaju, jeste da što pre počnu. Dalje, osam sati kvalitetnog sna noću i re­dov­no uzimanje terapije je oba­vez­no. Ranije sam volela da se našalim na svoj račun da sam ,živac, i u toj šali mogu da se pronađu svi koji imaju Haši­mo­to. Bilo je neop­hodno da taj epitet nestane iz mog života. Pronalaženje mira u situacijama gde bih ranije burno reagovala je, za mene, možda i najveća promena. Za kraj bih volela da napomenem da sam u potpunosti promenila sadržaj koji upijam putem fil­mova, serija i knjiga. Ranije su to bili trileri, dok su danas du­hov­ne knjige, popularna psi­holo­gija, komedije, stari dobri crtaći i slično. Sve ovo zajedno je meni pomoglo da se osećam bolje i da od Haši­mota danas skoro nemam nikakve simptome.

Zašto je hormone teško dovesti u red?

- Hormoni su sami po sebi veoma kompleksni i sprege između hormona su neverovat­ne. Baš u slučaju Hašimota, vrlo često se dešava da se uz njega javi insulinska rezistencija, kao i policistični jajnici. Adekvatna terapija, redovne kontrole i zd­rave životne navike su ključne za održavanje hormonskog balansa.

Koji vitamini i minerali su važni za štitnu žlezdu?

- Po preporuci svog endo­k­rinologa, ja koristim vitamin D3, cink i selen.

Kako držite pod kontrolom aritmiju, nedostatak koncen­tracije i sna?

- Kod mene su aritmije povezane sa negativnom situa­cijom u kojoj se nađem i upravo učenje o tome da ostanem u miru sa sobom mi pomaže da ih brže prevaziđem. Mnogo radim na tome da se ne uzbuđujem onda kada je to moguće. Kon­cen­­tracija mi je generalno dobra, a nedostatak sna rešavam po­nekad melatoninom, naravno u dogovoru sa endokrinologom.

Kako podnosite anksioznost?

- Anksioznost se u većoj meri javljala kada sam bila mlađa, međutim u celom procesu prih­vatanja Hašimota, shvatila sam da je duhovna dimenzija ta koja najpre može dovesti do preko potrebnog smirenja, tako da mi liturgija i molitva neizmerno pomažu.

Da li je teško smršati?

- Da li je teško smršati pita­nje je koliko je ko spreman da se "žrtvuje" zarad svog zdravlja. Prema svom iskustvu u radu sa ženama kao sertifikovan savet­nik za ishranu i mršavljenje, u zavisnosti od dotadašnjih na­vi­ka, iziskuje manji ili veći trud - ko je navikao da ima jedan ob­rok dnevno, da se hrani u pekari, da ne trenira i ne kreće se, si­gur­no da ima najviše posla i pod­nosi najveću “žrtvu”. Opet, ja sam imala već de­li­mič­no sređen životni stil jer sam bila u sportu, tako da moja težina nije prelazila 53 kg za svih ovih 15 godina koliko imam Hašimoto. Preduslov za mršav­lje­nje kod osoba sa Hašimotom je svakako hormonski balans, koji se pre svega uspostavlja dobrom terapijom, a onda sređivanjem životnog stila kroz sve ostale spomenute navike.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem