KAKAV VIŠE VOLITE, KUVAN ILI PEČEN?

25.08.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 243 | Autor: | 0

Ukusi su različiti, ali koja je varijanta zdravija...

Umesto kupovnih grickalica punih masnoća, šećera, aditiva i veštačkih dodataka ukusa, tokom leta možete uživati u kuvanom ili pečenom - kukuruzu. Osim što je ukusan, kukuruz je maštovita namirnica koje se može koristiti u mnogim jelima - čorbama, pirinču, testeninama, salatama...

Glavnu komponentu kukuruza čine vlakna koja su neophodna za funkcionisanje probave i rad creva. Lako je svarljiv i brzo će vas zasititi. Od vitamina, kukuruz sadrži B1, vitamin B9 i A, a bogat je i važnim mineralom kalijumom koji reguliše krvni pritisak, kao i antioksidantima koji su neophodni za detoksikaciju organizma. Sadrži ugljene hidrate i male količine masti.

Koji kukuruz je zdravije jesti - pečeni ili kuvani?

Kukruz sadrži veliku količinu skroba, koji je složeni ugljeni hidrat (ili polisaharid) koji se sastoji od hiljada molekula glukoze povezanih zajedno. Složeni ugljeni hidrati u svom prirodnom stanju imaju tendenciju da imaju niži glikemijski indeks od hrane koja sadrži jednostavne ugljene hidrate, pa je ukus manje sladak.

Ako biste zagrizli kukuruz pre nego što je kuvan, uopšte ne biste osetili mnogo slatkoće. To je zato što polisaharidi nisu razgrađeni. Kuvani kukuruz ima slađi ukus, jer je toplota kuvanja izazvala razgradnju molekula glukoze u polisaharidu. U studiji koju je uradio američki Univerzitet Perdju, naučnici su otkrili da pečenje kukuruza na visokim temperaturama dovodi do povećane količine skroba. Laički rečeno, što je viša temperatura kukuruza, to će se više glukoze razgraditi, što će rezultirati slađim ukusom.

Ako ispečete klip kukuruza, verovatno biste ga pekli na temperaturi oko 200 do 250 stepeni, to je dovoljno toplote da razbije više molekula glukoze bez sagorevanja kukuruza. Ovo će vam dati ukusan sladak klip kukuruza koji se može postići samo pečenjem. Tako da je prema ovoj studiji zdravije jesti pečeni kukuruz. Takođe, kada kuvate ili pečete kukurz najzdravije ga je jesti bez dodataka poput ulja i maslaca, jer će ovo dodatno uvećati kalorijsku vrednost.

Ipak, ako ćemo već da biramo zbog zdravlja, stručnjaci za hranu ističu da je najbolje pripremiti kukuruz na pari. Kuvanje na pari čuva više hranljivih sastojaka u poređenju sa kuvanjem ili pečenjem na roštilju, omogućavajući vam da iskoristite sve nutritivne prednosti kukuruza, a da i dalje dobijate fantastičan ukus.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem