ŠTA SVE IZAZIVA OŠTEĆENJE JETRE?

08.09.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 541 | Autor: | 0

Nije samo alkohol štetan, tu su i sprejevi, voće, so, tetovaže...

Jetra je jedan od najvažnijih organa u našem telu, a njeno oštećenje može izazvati vrlo teške, pa i fatalne posledice. Najčešće slušamo o tome kako je alkohol glavni izazivač problema s jetrom.

I tako je, preterivanje u alkoholu, naročito ako je dugotrajno, oštećuje jetru i pravi fibrozu ili cirozu. Preterivanjem se, po klinici Mejo, smatra više od osam pića nedeljno za žene i više od 15 za muškarce. Jetra, međutim, nije samo prerađivač štetnih materija koje unesemo u tečnom obliku, već i onih koje dolaze iz hrane ali i vazduha. Šta dodatno oštećuje jetru?

1. Sprejevi

Pazite sa aerosol raspršivačima, jer jetra razgrađuje i hemikalije koje unosimo kroz vazduh. Uvek ih koristite u dobro provetrenim prostorijama, a ukoliko imate potrebu za jačim hemijskim sredstvima, nosite masku kakvu nose moleri. To se odnosi na toksične hemikalije, insekticide, fungicide i razne boje u spreju. Ako imate mnoštvo ovakvih proizvoda u kući, osveživača vazduha ili kućne hemije koja se prska, budite vrlo oprezni ili ih jednostavno zamenite sredstvima u drugom obliku.

2. Voće i povrće

Jetra prečišćava toksine iz krvi i trebalo bi uvek biti oprezan. Hemikalije i pesticidi mogu se nalaziti i na voću i povrću, koje moramo temeljno prati pre konzumacije kako ne bismo uneli štetnu hemiju koju će jetra potom morati da razgrađuje i tako će biti pod još većim opterećenjem.

3. Masnoća i so

Zdrava ishrana je važan deo zdravog života, a ukoliko preterujete s masnom i slanom hranom, jetra će imati pune ruke posla. Preterane količine soli i masnoće predstavljaju pravi napad na nju.

"Da jetra može da govori, rekla bi vam - znam da me ne vidiš, ali ja pretvaram supstance koje unosiš u nutrijente, a pročišćavam one štetne. I ti moraš da mi pomogneš", navode iz američke Fondacije za jetru.

4. "Ulepšavanje"

Bilo koje procedure, kao što su bušenje ušiju, delova tela ili tetoviranje, nose rizik od zaraze hepatitisom B ili C. Ako se odlučite za ovakve procedure, radite ih u proverenim, higijenski besprekornim salonima i uvek tražite da opremu otvore pred vama.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem