DVA KIVIJA DNEVNO ZA BOLJI IMUNITET I VIŠE ENERGIJE

09.11.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 578 | Autor: | 0

Kivi sadrži enzim koji potpomaže varenje proteina životinjskog porekla

Kivi predstavlja jednu od omiljenih voćki budući da relativno mala količina ovog voća obezbeđuje dosta nutrijenata kao što je vitamin C, koji je naročito važan za imunitet i pomaže nam da izbegnemo prehladu i grip.

Samo jedan kivi srednje veličine (75 g voća) sadrži 70,5 mg vitamina C i podmiruje dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom. S druge strane, ista količina pomorandži obezbedila bi nam samo oko 40 mg vitamina C. Ovaj vitamin je važan i za tonus i zdrav izgled kože, pošto podstiče stvaranje kolagena koji deluje kao prirodni antirid.

Vitamin C pomaže nam i da bolje iskoristimo gvožđe iz hrane, te na taj način umanjuje naše šanse da se osećamo umorno. Ukoliko inače jedete malo voća i povrća, dodavanjem samo dva kivija dnevno u ishranu unećete dosta vitamina, minerala (naročito kalijuma, mangana i bakra) i vlakana, a svi ovi nutrijenti vam zajednički pomažu da se bolje osećate.

Kivi sadrži enzim, aktinidin, koji potpomaže varenje proteina životinjskog porekla tj. proteina iz mesa, ribe, jaja, mlečnih proizvoda. Zanimljivo je i da je upravo ovaj enzim odgovoran za alergiju na kivi, te da kod nekih osoba može da izazove simptome alergijske reakcije poput svraba i peckanja u ustima, i koprivnjače.

Uz pomoć aktinidina, telo može brže da iskoristi proteine iz hrane, dok se istovremeno smanjuju eventualne digestivne smetnje. Jedan kivi na kraju obroka trebalo bi da ubrza i olakša proces varenja.

Kivi je isto tako bogat dijetetskim vlaknima koja ubrzavaju prolazak hrane kroz creva, pomažu u regulaciji nivoa holesterola i u održavanju nivoa šećera u krvi stabilnim.

Kivi sadrži malo kalorija - u jednom kiviju srednje veličine (oko 75 g) ima 46 kcal. Glikemijski indeks kivija iznosi 52 što znači da ovo voće ne izaziva nagli skok šećera u krvi. Zahvaljujući ovim dvema karakteristikama, smatra se da kivi pomaže u kontroli apetita i mršavljenju.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem