PET DOBRIH NAVIKA KOJE UBRZAVAJU METABOLIZAM

21.11.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 705 | Autor: | 0

Doručak, ljuta hrana, kofein, zeleni čaj i vežbanje put su do sagorevanja masnih naslaga

Genetika i godine u velikoj meri utiču na naš metabolizam, međutim, i neke navike bitno mogu da podstaknu metabolizam, tj. da povećaju broj kalorija koje telo sagori tokom dana.

Jedna od važnih navika jeste da redovno doručkujemo - doručak bogat proteinima aktivira metabolizam od samog početka dana i smanjuje šanse da ćemo između obroka iskusiti pad energije i umor.

Preskakanje doručka može se povezati i sa većim rizikom od viška kilograma, a pokazalo se i da je ovaj rizik naročito izražen kod žena.

Istraživanja su takođe pokazala da manjak kalcijuma može da uspori metabolizam. Da biste to sprečili, redovno jedite namirnice bogate kalcijumom.

Ljuta hrana isto tako podstiče metabolizam i može da dovede do toga da sagorimo dodatnih 100 kalorija dnevno.

Osim povoljnog dejstva na metabolizam, postoji još nekoliko razloga zbog kojih je dobro koristiti začine i jesti ljutu hranu.

Kafa i zeleni čaj kratkotrajno ubrzavaju metabolizam - jedna šolja kafe povećava metabolizam za 5% do 8%, a šolja čaja za 12%.

Za ovaj efekat zaslužan je kofein iz kafe, odnosno katehini iz čaja.

Aerobne aktivnosti kao što su brzo hodanje, trčanje, plivanje, vožnja bicikla ili preskakanje konopca povećavaju metabolizam, a njihov efekat traje i do 14 sati posle treninga tokom kojih možemo da sagorimo čak 200 dodatnih kalorija.

vadeset do trideset minuta kardio-vežbi, 2 do 3 puta nedeljno, dovoljno je da ubrzo osetimo pozitivne promene i vidimo rezultate.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem