VIŠE NEMAM SIMPTOME NI ULCEROZNOG KOLITISA NI ANEMIJE

23.11.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 10641 | Autor: | 0

Zbog teške dijagnoze, Jovana Vučković je, pre dve godine, drastično promenila svoje navike i potpuno prešla na celovitu biljnu ishranu

- Moj prelazak na zdravu ishranu za­po­čeo je pre dve godine. Međutim, promena se dešavala postupno i menjala se sa novim saznanjima, kao i sa stanjem moje bolesti. Najpre sam izbacila gluten, mleko i rafinisane šećere, a onda nastavila sa izbacivanjem jaja, crvenog mesa, suhomesnatog, kikirikija, kukuruza i pržene hrane. Kada je to postalo moja rutina, a ne napor, prestala sam sa unosom bilo koje vrste mesa, a kasnije i sa unosenjem ribe. Sve to je pratilo unošenje sve veće količine raznovrs­nog voća, povrća, mahunar­ki, sočiva i sličnog - kada je moja bolest to dozvolila. Krenula sam sa oko 30 vrsta različitog voća i povrća nedeljno i trenutno se trudim da unesem oko 80. To pospešuje balans mikrobioma u našim crevima i siguran je put ka izlečenju gotovo svih bolesti i hroničnih stanja! Razlog prelaska bio je inat, da budem iskrena. Kada mi je dijagnostikovan ulcerozni kolitis rečeno mi je da hrana koju unosim i stres koji doživljavam nikako ne utiču na bolest i da, dok god pijem lekove koje mi prepišu, imaću dug život. Nisu rekli dobar, doduše - priča Jovana Vučković koja je uspešno zacelila čestu bolest creva.

Koliko teško ste se prilagođavali na tom putu?

- Početak mi je bio veoma težak! U danu izbaciti mleko, gluten i refinisane šećere je veliki poduhvat! Sećam se da sam imala jaku glavobolju, drhtavicu i blagu temperaturu, govorila sam da se osećam kao da otrovi izlaze iz mene. Takođe, sećam se da sam bila gladna cele nedelje. To je bio šok za mene. Količina aditiva, konzervanasa, inflamatornih ulja poput suncokretovog, koja se ubacuju u naizgled zdrave proizvode prevelika je, kao i njihov marketinski trik. Volim da kažem da je prednja strana proizvoda za zanimaciju, a zadnja za edukaciju! Uvek čitajte sastav! Kada sam privre­meno morala da se odrek­nem sirovog voća i povrća da bi zacelila creva - to je takođe bio težak šesto­meseč­ni period.

Kakve promene ste osetili?

- Prvo sam primetila da sam dobila izuzetnu čistinu u mislima. Bolje sam vladala sobom, kao da se neka magla sklonila sa mog uma. Potom, usledio je priliv energije tokom celog dana. Kafu nisam pila ni nekoliko godina unazad zbog trudnoće i dojenja, ali osećala sam da mi više nije ni potrebna. Više nemam simptome ni ulceroznog kolitisa ni anemije, niti mi kosa opada. Nažalost veoma mlada sam prošla i benigni tumor dojke, pobačaj trudnoće, kliničku depresiju i ulcerozni kolitis. Kada se iz tela odstrani ono što mu ne pripada - aditivna hrana, zapaljen­ske namirnice i nauči kako da se nosi sa stresom na zdrav način, izleče traume iz detinjstva, izbega­vaju toksični odnosi i ljudi, kao i toksična kozmetika, a unosi mnogo vode, voća, povrća, lepih misli, sna, vazduha i sunca... Bolest nema gde da živi.

Šta vam daje snagu?

- Dan obožavam da započnem smutijem od spanaća, banane, urme, malina ili borov­nica, čia semenkama, lanenim semenom i semenom konoplje koji upot­punim nekim mikrobiljem ili korijanderom koji je izu­zetan za čišćenje organizma i teških metala. Smuti, međutim, treba da bude do­puna već zdravoj ishrani, a nikako oslonac. Svežim i raznovrsnim voćem završavam jutro, a nekada je to i samo pola lubenice.

Koliko kalorija dnevno unosite i kako izgleda primer Vašeg jelovnika?

- Otkako znam za sebe ja sam na nekoj vrsti dijete - uglavnom ekstremne! U nekom trenutku smršala sam još 20 kg zbog bolesti, ali ako govorimo o zdravom mršavljenju ono broji celih 30 kg koje nikada nisam vratila! Moje čulo ukusa je toliko ozdravilo da moje telo u većini slu­čajeva traži celovitu hranu, obilnu povrćem i voćem.

Da jetri ne bih smetala u čiščenju, rano ujutru ne volim da unosim puno masti i proteina već isključivo ugljene hid­rate iz voća jer joj to najlakše pada. Me­đutim - doručak u pravom smislu te reči moj je omiljeni obrok i uvek uživam u nje­mu, samo malo kasnije, kada jetra završi svoje obaveze, oko podneva. Omiljena mi je kaj­gana od tofua sa kurkumom i avokadom ili mladim lukom, ovas zapečen u rerni na više načina, sirovi mafini od šargarepe sa kremom od indijskog oraha i urmi ili pala­činke od heljde sa domaćom nutelom. Pro­teinski namaz od tofua i belog luka nešto je što uvek imam spremno, pa neretko pojedem i parče hleba sa ovim namazom. Ručam uglavnom tradicionalna jela poput boranije, supe, veganskih sarmi koje obožavam da pravim, a nekada zapečem povrće u rerni sa začinima i spojim sa tofuom, kinoom, nekim svežim povrćem i dobrim prelivom od zele­niša, tahinija i biljnog mleka. Dobar preliv je ključ za ukusni ručak i daje povrću nevero­vatan šmek! Večera je često moja salata od 35 vrsta povrća i zeleniša, pasta u domaćem alfredo sosu, pečen krompir sa belim lukom, pica od sočiva ili novi recept koji pro­bam tog dana. Obožavam i burgere od povr­ća! Odvikla sam od kupovne hrane u potpunosti iako sam ranije gotovo živela na njoj. Svaki odlazak u restoran ili konzu­macija gotove kupljene hrane smeta mom organizmu. Razlog su inflamatorna ulja, nečisto voće i povrće kao i način priprema­nja hrane. Kod kuće mogu da kontrolišem kvalitet namirnica i sastav i to je veoma važan deo isceljivanja!

Kako biljke utiču na ulcerozni kolitis i Kronovu bolest?

- Hvala vam na ovom pitanju. Sve autoimune bolesti, pa tako i ove dve ne nastaju kada telo napada samo sebe već kada telo napada strano telo u krvi. Način ishrane, stres i razne životne okolnosti doprinose sindromu propusnih creva što u pravom smislu te reci znači da zid naših creva kroz mikroskopske proreze propušta ono što se u njima nalazi (fekalije i razne bakterije). Naše telo to detektuje i pokreće proces napadanja onoga što ne prepoznaje.

Ova bolest je veoma teška za lečenje jer kada je u akutnom stanju moraju u potpunosti da se izbegavaju sveže voće i povrće, kao i namirnice poput kelja, brokolija, prokelja i sličnog. Namirnice se unose samo u kuvanom ili barenom obliku i samo one koje će negovati creva svojim lekovitim svojstvima, a neće ih iritirati. U stanju akutne bolesti, moj jelovnik je izgledao ovako (ovo je program poznatog američkog lekara koji već decenijama uspešno leči sve bolesti ishranom).

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem