MUŠMULE- HRANLJIVE I LEKOVITE

02.12.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 402 | Autor: | 0

Dobre su za kosti, želudac, kod dijareje, korisne za vid

Vreme je za mušmule. Pored toga što su slatke i vrlo hranljive, one su i lekovite.

Laboratorijska istraživanja pokazala su efikasnost mušmule u ublažavanju simptoma osteoporoze. Istovremeno, mušmula dobro deluje na probavu, jer pozitivno utiče na umereno lučenje želudačne kiseline.

Mušmula je korisna i za vid, jednako kao i šargarepa. Visok sadržaj vitamina A pomaže u održavanju zdravlja očiju i sprečava degeneraciju očnog tkiva usled oksidativnog stresa. Redovna konzumacija ovog voća smanjuje i rizik od nastanka katarakte i makularne degeneracije oka, a utiče pozitivno na opšte poboljšanje vida.

Mušmula se preporučuje i kod obilnih menstrualnih krvarenja, upala, za lečenje konstipacije...

Nedozrela mušmula steže sluzokožu, pa se koristi za zaustavljanje krvarenja u usnoj duplji, kao što je krvarenje desni, zuba, afti.

Čaj od lista koristi se i protiv dijareje. List mušmule sadrži tanin, zbog čega čaj od njega ima opor ukus.

Čaj od lista mušmule podstiče izlučivanje toksina koji izazivaju karcinom, pa se preporučuje i u prevenciji malignih bolesti.

Laboratorijski testovi pokazuju da ekstrakt lista mušmule deluje kao inhibitor množenja ćelija raka. Mušmula se najviše može koristiti za prevenciju raka pluća, usne šupljine i debelog creva.

Semenke mušmule ne bi trebalo jesti. U narodnoj medicini od semenki, koje bubrenjem u vodi stvaraju sluz, pripremaju se oblozi za razne povrede kože. Semenke sadrže mali procenat cijanovodične kiseline, pa zato nisu preporučljive za upotrebu, ali u kontrolisanim količinama koriste se i za otapanje kamena u bubregu i bešici.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem