KO SME, A KO NE BI TREBALO DA JEDE KISELI KUPUS

12.12.2022 | AKTUELNO | Pregleda: 3096 | Autor: | 0

Niskokalorična namirnica, puna vitamina C, ipak sadrži dosta soli, pa se nekim hroničnim bolesnicima ne savetuje ili se preporučuje samo uz dodatni oprez

Kiseli kupus je dobar izvor vlakana, vitamina i minerala. Sadrži enzime koji pomažu telu da razgradi hranu na manje i lakše svarljive molekule, kako bi organizam lakše apsorbovao više hran­ljivih materija.

Jedan od glav­nih sastojaka kiselog kupusa je kuhinjska so, koja podstiče rast korisnih laktoba­cila i u isto vreme inhibira razvoj bakterija koje bi mogle da dovedu do kva­renja i propadanja proiz­voda.

Kiseli kupus je bogat vlaknima i koristan je izvor probiotičkih bakterija, a sva ova svojstva čine ovu namirnicu dobrim izborom za kontrolu holesterola.

Kiseli kupus je izvor vitamina K2 koji pomaže u sprečavanju nakupljanja naslaga kalcijuma u arterijama, jednim od faktora rizika za pojavu ateroskleroze.

Određeni sojevi probiotič­kih bakterija u fermentisanoj hrani mogu sprečiti simptome anksioznosti i depresije.

Da li je bezbedna namirnica ?

Ovo povrće je bogato histaminom koji ne podnose sve osobe. Ova sups­tanca mo­že da izazove smetnje u probavnom sistemu u obliku dijareje, bolova, na­dutosti, mučnine. U težim slu­ča­jevima moguća je i glavobo­lja, otežano disanje, poremećaj srčanog ritma.

Mogu li kiseli kupus da koriste teško bolesne osobe?

Pacijenti koji uzimaju neke lekove, kao što su inhibitori monoamin oksidaze za tret­­man depresije i Parkinsonove bo­lesti, trebalo bi da budu oprezni ako koriste kiseli kupus. Upotreba fer­men­tisanih namirnica kod teško bolesnih osoba i pacijenata sa oslabljenim imu­nitetom sa­vetuje se samo pod nadzorom lekara i stručnjaka za ishranu.

So je nemoguće u potpunosti ukloniti

Kiseli kupus je namirnica sa dosta soli, koja se ne preporučuje osobama sa ­hi­pertenzijom i oštećenjem bubrega. Usled viška soli, ote­žano je i izbacivanje tečnosti,a so remeti i ravnotežu kali­juma i natrijuma.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem