KORIJANDER IZBACUJE TOKSINE I SUZBIJA BAKTERIJE

25.04.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 290 | Autor: | 0

Zbog prepoznatljive arome i ukusa, ovaj začin je nezaobilazan dodatak raznim jelima, a esencijalno ulje ove biljke štiti organizam od bakterija, revitalizuje ga i vraća u ravnotežu

Korijander je jedna od najstarijih začinskih biljaka za čija su blagotvorna svojstva znali još Egipćani i Asirci. Reč je o jednogodišnjoj zeljastoj biljci, belih sitnih cvetova i aromatičnih plodova. Svi delovi ove biljke su jestivi. listovi se uglavnom upotrebljavaju u svežem stanju kao dodatak raznim salatama. Plodovi ove biljke prijatnog su mirisa, nalik na mešavinu žalfije i limuna. Koriste se kao začin za supe, sosove, prelive, kao i za spravljanje eteričnih ulja u aromaterapiji. 

Korijander izbacuje toksine iz organizma

Korijander je bogat proteinima, vitaminima A, B1, B2, C, kao i organskim kiselinama. Zahvaljujući lekovitim svojstvima, korijander može da ublaži čitav niz zdravstvenih tegoba. Veoma je efikasan u borbi protiv gripa i prehlade, a osim toga uspešno reguliše i čitav niz digestivnih problema. Jača želudac, stimuliše apetit, eliminiše nagomilane gasove i sprečava nadimanje. Sastojci ove začinske biljke deluju antibakterijski, pa čaj može da pomogne u slučaju tegoba s dijarejom i opstipacijom. Osim toga, korijander deluje i kao antioksidans, diuretik i purifikator koji eliminiše toksine i teške metale iz organizma. Zahvaljujući tome što sadrži gvožđe može da pomogne osobama koje pate od anemije. Pomaže i u slučaju tegoba sa reumom i artritisom, jer uspešno eliminiše višak nagomilane tečnosti i smanjuje otekline. Kiseline koje sadrži vrlo delotvorno smanjuju nivo holesterola u krvi i sprečavaju njihovo taloženje u venama i arterijama. Žvakanjem listova korijandera eliminiše se zadah, a aromatična svojstva čine ga pogodnim za spravljanje prirodnog dezodoransa. Takođe, može da bude od velike pomoći ženama koje doje, jer podstiče proizvodnju mleka.

Korijander suzbija salmonelu

Esencijalno ulje od semenki korijandera deluje veoma opuštajuće na nervni sistem, jer podstiče mentalne i intelektulne sposobnosti. Osim toga, može i da ublaži menstrualne tegobe i glavobolju, pa se često primenje kao prirodan preparat u aromaterapiji. Najnovija istraživanja pokazala su da se ulje ove biljke može koristiti u borbi protiv čitavog niza bakterija, naročito salmonele. Naime, korijander poseduje sastojak gentamicin – dva puta jači od najefikasnijeg antibiotika koji se inače koriste protiv ove bakterije. Takođe, za razliku od običnih antibiotika, ovaj sastojak sprečava i mogućnost da bakterije razviju otpornost na njegovo dejstvo. 

Foto:OlgaLepeshkina/gettyimages.co.uk

 

 

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem