ŠTA NE SMETE DRŽATI U FRIŽIDERU

31.05.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 280 | Autor: | 0

U frižideru obično držimo voće i povrće. Međutim, kako tvrde stručanjci i tu grešimo u nekim stvarima.

 ŠTA NE SMETE DRŽATI U FRIŽIDERU

Neke kuhinjske namirnice najbolje je držati na sobnoj temperaturi. Određene ne smete držati u frižideru jer će izgubiti ukus, a možda čak neće biti ni higijenski ispravne

Hrana koje ne smete držati u frižideru

Koliko god bilo primamljivo da ugurate što više možete u frižider kada se vratite s pijace ili radnje, možete napraviti više štete nego koristi. Nije nemoguće da ćete određene namirnice morati da bacite. Dakle, ovo je spisak namirnica koje ne bi trebalo držati u frižideru.

Voće koje ne bi trebalo držati u frižideru

Nikada nemojte stavljati u frižider voće koje još nije sazrelo. Bolje je da ga držite na kuhinjskom pultu. Kada sazre, većinu voća (ali ne banane ili paradajz) premestite u frižider da bi duže trajalo malo duže. Sečeno voće čuvajte u frižideru.

Avokado takođe ostavite na kuhinjskom pultu da sazri. Nemojte ga stavljati u frižider jer može da izgubi ukus, teksturu i boju. Kada sazri, možete ga držati u frižideru samo nekoliko dana.

Nemojte ovo povrće držati u frižideru:

Bundeva, patlidžan i krompir

I ovo povrće je najbolje čuvati izvan frižidera. Ovo povrće je najbolje držati u posudi za čuvanje krompira jer će sprečiti klijanje i truljenje. Sprečićnje i stvaranje toksičnog solanina.

Paprike i krastavci

Ovo povrće se često čuva u frižideru. To je greška jer na taj način gube svoj ukus i kvalitet. Najbolje ih je držati na sobnoj temperaturi. Mnogi drže kisele krastavce u frižideru iako je to bepotrebno, Krastavci u teglu su već konzervisani.

Crni i beli luk

Za crni i beli luk je idealno da ih čuvate u posudi s rupicama zbog dotoka vazduha. Iseckani beli ili crni luk treba da se čuva u frižideru jer su u suprotnom podložni bakterijama.

Kafa, hleb i začinsko bilje

Niske temperature frižidera mogu promeniti ukus kafe. Zato je kafu najbolje čuvati na sobnoj temperaturi u hermetički zatovrenoj posudi.

Hleb će se osušiti u frižideru. Držite ga umotanog u platnenu krpu na sobnoj temperaturi u kutiji za hleb. Možete i da ga čuvate u zamrzivaču.

Iseckano sveže začinsko bilje držite u teglici s malo vode na sobnoj temperaturi.

Šta bi trebalo da stoji na svakoj polici frižidera?

Vrata su najtopliji deo frižidera. U njima možete da držite naminite koje nisu kvarljive. Dakle, stavite u vrata začine, sosove ili vodu.

Najniži deo frižidera je najhladiniji. Na toj polici čuvajte sirovo meso i ribu u zatvorenim posudama.

Voće, povrće i zelenu salatu držite u plastičnim fiokama u frižideru jer su dizajnirane tako da održavaju vlažnost.

 

Foto: millann / gettyimages.com

 

 

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem