OTKRIJTE NA ŠTA VAS UPOZORAVAJU BELE NASLAGE NA JEZIKU

17.06.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 644 | Autor: | 0

Saznajte šta sve izazova ovu pojavu i kako da je se rešite prirodnim putem

OTKRIJTE NA ŠTA VAS UPOZORAVAJU BELE NASLAGE NA JEZIKU

Jezik je jedan od najjačih mišića u telu. On je naše čulo dodira, omogućava nam da razgovaramo i jedemo. Bele naslage na jeziku mogu da ukazuju na određene zdravstvene probleme.

Bele naslage na jeziku: Kako da ih se oslobodite

Zdrav jezik je ružičast i prekriven papilama, malim čvorićima koji stvaraju hrapavu teksturu. Bele naslage na jeziku su u suštini bezopasane, ali takođe mogu biti indikacija infekcije ili nekih ozbiljnih stanja.

Bele naslage na jeziku ukazuju na zdravstveni problem

Ovo stanje može da bude posledica infekcije, groznice, reakcije na određene lekove, uključujući antibiotike. Takođe može da ukazuje na infekciju kandidom i druga stanja. Bele naslage mogu da ukazuju i na probleme s organima za varenje.

Najčešći uzrok belog jezika je dehidracija ili loša oralna higijena što je plodno tlo za bakterije. Ukoliko marljivo ne perete jezik i zube najmanje dva puta dnevno, povećavate rizik od razvoja belih naslaga na jeziku.

Bele naslage na jeziku: Rešite ih se prirodnim putem

Bele naslage na jeziku možete da tretirate prirodnim putem tako što ćete poboljšati rad organa za varenje i smiriti neke upalne procese. U tome mogu da pomognu ova sredstva:

1. Probiotici: Naučne studije su potvrdile da probiotici utiču i na oralnu mikrobiotu i imunološki odgovor. Na taj način spečava upalne procese i razmnožavanje bakerija na jeziku.

2. Soda bikarbona: Istraživanja pokazuju da soda bikarbona smanjenje broj bakterijskih ćelija u ustima. Pomešajte kašičicu sode bikarbone s limunovim sokom dok ne dobijete gustu pastu. Stavite je načetkicu za zube i dobro operite jezik i usta.

3. Mućkanje kokosovim uljem: Ova oralna detoksikacija se obično koristi u ajurvedskoj medicini. Ulje upija toksine iz usta i stvara čisto oralno okruženje. Ujutru mućkajte kokosovo ulje 10 – 20 minuta, ispljunite i operite zube na uobičajen način.

4. Morska so: Ona ima antibakterijska svojstva tako da grgljanjem i mućkanjem slanom vodom možete eliminisati bakterije na jeziku. Ili, možete da naesete malo soli na ćetkicu i operete zube i jezik.

5. Aloe Vera sok: Ova biljka ima antibakterijska, antifungalna i antiinflamatorna svojstva, kao i enzime koji podstiču regeneraciju tkiva. Dva do tri puta snevno uzmite po kašiku ovog soka.

6. Beli luk: Antifungalna aktivnost belog luka čini ga efikasnim prirodnim tretmanom za bele naslage na jeziku. Uzmite jedan čen sirovog belog luka dnevno, mallo grickajte u ustima i progutajte.

7. Ulje origana: Ima antivirusna, antibakterijska, antifungalna, antiparazitska, antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Služi kao prirodni antibiotik. Koristite ga kao što je naznačeno na uputstvu na bočici.

8. Struganje jezika: Struganje jezika oralnim strugačem je praksa ajurvedske medicine koja može ukloniti bakterije, ostatke i mrtve ćelije kože sa jezika. Praktikujte ga ujutru, a potom dobro operite zube.

Pored ovih praktinih saveta, zbog belih naslaga na jeziku bilo bi dobro da se posavetujete sa stomatologom ili lekarom.

 

Foto: AndreyPopov / gettyimages.com

 

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem