SAVET ZA PUŠAČE: KAKO DA ZAŠTITITE PLUĆA

28.06.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 391 | Autor: | 0

Ukoliko već ne možete da ostavite cigarete, ove naminirce bi vam mogle pomoći da poboljšate zdravlje pluća

SAVET ZA PUŠAČE: KAKO DA ZAŠTITITE PLUĆA

 

Pušenje je jedan od najvećih uzročnika mnogih bolesti, pa i onih najtežih. Pročitajte savete za pušače koji će vam pomoći da sačuvate zradvlje

Savet za pušače, kao i bivše pušače

Pušači cigareta udišu dim suvana pomešan sa česticama aerosola i nikotinom, koji ulaze duboko u pluća. Ovi toksini preko pluća ulaze u krvotok. Pušenje duvana je jedan od najvećih uzroka bolesti, poput raka, srčanih bolesti, čira, osteoporoze, moždanog udara.

Najbolje bi bilo ostaviti cigarete, ali ako niste spremni da prestanete s pušenjem možete učiniti nešto što bi umanjilo štetne efekte. Ove savete mogu da primenjuju i one osoebe koje su prestale da puše. Naime, samo prestak pušenja nije dovoljno da se iscele pluća. Ovo su neke od namirnica koje bi mogle da vam pomognu. Naravno, ovo bi moglo da dobro dođe i bivšim pušačima kako bi oporavili pluća.

Savet za pušače: Paradajz i jabuke

Decenijsko naučno istraživanje sugeriše da ishrana bogata paradajzom i jabukama, može ubrzati oporavakpušačkih pluća. Studija je otkrila da su ljudi koji su jeli u proseku više od dva paradajza ili više od tri porcije svežeg voća dnevno, posebno jabuka, imali sporiji pad funkcije pluća. Naučnici su otkrili da ovo voće i povrće smanjuju šansu za razvoj opstruktivne bolest pluća.

Zeleni čaj

Zeleni čaj ima visoku koncentraciju katehina i sprečava smanjenjeg kapaciteta pluća koji dolazi sa godinama i koji se pogoršava pušenjem. Katehini su jedinjenja koja mogu pomoći u regulisanju krvnog pritiska, povećanju gubitka težine i zaštiti mozga od bolesti. Katehini u zelenom čaju mogu razrediti naslage sluzi u plućima. Zeleni čaj je takođe bogat antimikrobnim svojstvima koja pomažu u poboljšanju zdravlja pluća

Savet za pušače: Kurkuma

Kurkuma ima moćna antiinflamatorna svojstva, što je čini efikasnom u ublažavanju oštećenja pluća uzrokovanih pušenjem. Kurkumin koji je prisutan u kurkumi ima snažna antioksidativna, antiinflamatorna i antikancerogena svojstva koja štite pluća od oštećenja izazvanih nikotinom.

Dim cigarete može izazvati upalu i opstrukciju disajnih puteva. Kurkumin štiti od razvoja takvih inflamatornih bolesti pluća. Kurkumin štiti pluća od kancerogena prisutnih u dimu cigareta i sprečava razvoj raka pluća. Ovaj sastojak, takođe štiti i druge organe od toksičnosti izazvane pušenjem.

Đumbir

Đumbir ima antiinflamatorna svojstva koja pomažu u uklanjanju toksina iz respiratornog trakta. Sadrži mnogo vitamina i minerala, uključujući kalijum, magnezijum, beta-karoten i cink. Poznato je da određeni ekstrakti đumbira ubijaju ćelije raka pluća. Možete dodati đumbir mnogim jelima kao biljku ili ga konzumirati u obliku čaja.

Foto: Photopips / gettyimages.com

 

 

 

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem