ZAŠTO JE AVOKADO MALA ZELENA APOTEKA

01.07.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 514 | Autor: | 0

Ovo tropsko voće donosi mnoge dobrobiti za zdravlje

ZAŠTO JE AVOKADO MALA ZELENA APOTEKA

 

Avokado sadrži oko 20 vrsta vitamina i minerala što ga čini supehranom. Dok je većina voća puna šećera, avokado je pun dobrih masti. Ovo voće je zaista zelena apoteka

Avokado je superhrana

Avokado je voće u obliku kruške koje ima bogat ukus i uzgaja se u područjima sa toplom klimom. Ova zdrava poslastica dostupna je u mnogim varijantama na tržištu i uglavnom se jede sirova ili u salatama.

Avokako donosi brojne zdravstvene dobrobiti, a ovo su neke od njih:

1 Avkadao čuva srce

Avokado sadrži beta-sitosterol koji pomaže u održavanju nivoa holesterola u telu, što zauzvrat štiti srce od mnogih bolesti. Mnoge studije su takođe sugerisale da osoba koja redovno jede avokado ima manji rizik od bilo kakvog kardiovaskularnog oboljenja.

2 Pospešuje rad organa za varenje

Ovo voće deluje veoma umirujuće za creva što olakšava proces varenja. Avokado sadrži rastvorljiva kao i nerastvorljiva vlakna koja pomažu probavnom sistemu da pravilno radi. Može se koristiti za lečenje dijareje i zatvora jer stimuliše probavne sokove.

3 Avokado poboljšava vid

Zahvaljujući karotenoidima kao što su lutein i zeaksantin, avokado pomaže u zaštiti očiju od bolesti povezanih sa starenjem, katarakte i makularne degeneracije. Antioksidativna aktivnost neutrališe dejstvo opasnih slobodnih radikala koji utiču na vid.

4 Smanjuje hipertenziu

Pošto je bogat kalijumom, avokado može biti moćan saveznik u borbi protiv hipertenzije. Istraživanja su pokazala da ishrana bogata kalijumom može regulisati krvni pritisak smanjenjem napetosti krvnih sudova i arterija.

5 Smanjuje rizik od raka

Avokado sadrži folate koji mogu da smanje rizik od raka želuca, debelog creva, grlića materice i pankreasa. Studije su otkrile da avokado jača imuni sistem i inhibira rast ćelija raka.

6 Pomaže u slučaju artritisa

Avokado je poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima, što pomaže u smanjenju upale u zglobovima, mišićima i tkivima. Sadrži širok spektar fitohemikalija, karotenoida, fitosterola, flavonoida i omega-3 masnih kiselina, što ga čini najboljom hranom za lečenje artritisa.

7 Štiti jetru

Mnoga istraživanja su utvrdila da ovo voće sadrži određene vrste organskih jedinjenja koja pomažu u zaštiti jetre od oštećenja.

8 Avokado smanjuje rizik od depresije

Folat sprečava nakupljanje homocisteina, supstance koja može da poremeti cirkulaciju i isporuku esencijalnih hranljivih materija u mozak. Kada se ova supstanca nađe u prevelikoj količini, osoba će verovatno patiti od depresije. Dakle, avokado, koji ima visok sadržaj folne kiseline, može pomoći u smanjenju rizika od depresije.

9 Poboljšava rad bubrega

Ishrana igra veoma važnu ulogu u održavanju ravnoteže tečnosti i minerala kod ljudi koji boluju od hroničnih bolesti bubrega. Unos kalijuma može pomoći u održavanju zdravlja bubrega, a avokado je bogat ovim mineralom, tako da automatski pomaže bubrezima da pravilno funkcionišu i putem urina izbacuju toksine iz tela.

10 Odličan za zdravlje kostiju

Avokado sadrži različite vrste esencijalnih minerala kao što su cink, bakar, fosfor, kalcijum i selen. Svi ovi minerali su povezani sa smanjenim rizikom od oboljenja kostiju.

Foto: Olesia Shadrina / gettyimages.com

 

 

 

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem