ZAŠTO JE MORSKA SO TOLIKO VAŽNA ZA ZDRAVLJE?

08.07.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 605 | Autor: | 0

Ona je uključena u mnoge metabilčke procese važne za vitalnost

ZAŠTO JE MORSKA SO TOLIKO VAŽNA ZA ZDRAVLJE?  

Morska so je bogata mineralima koji utiču na nerve, rad srca i mišiće. Zdrava je za razliku od rafinisane ili kuhinjeske soli

Morska so je važna za vitalnost

So se koristi kao prirodna aroma hiljadama godina. Međutim, poslednjih godina, so se našla na udaru kritike i okarakterisana je kao nezdrava supstanca koju treba da izbacimo iz ishrane. Uzimajući to u obzir, definitivno postoji razlika između nerafinisanih sorti bogatih mineralima poput morske soli u odnosu na kuhinjsku so koja je u velikoj meri obrađena i lišena svih svojih prirodnih hranljivih materija.

Koje vrste soli postoje

Morska so je vrsta soli koja se proizvodi isparavanjem morske vode. Isparavanje se postiže ili solarnim isparavanjem na otvorenom ili bržim procesom vakuumskog isparavanja. To je nerafinisana so. Rafinisana so se dobija iz rudnika soli i nastaje izdvajanjem natrijum-hlorida. Budući da nije dovoljno čista da bi bila jestiva mora da se rafiniše kako bi se otklonio neželjni sadržaj. Međutim, na taj način se uklanjaju i vredni minerali neophodni telu. Rafinisanoj soli može da se doda jod i to se naziva jodizovana so.

Hiljadugodišnja tradicija u lečenju

Morska so je vekovima osnovni začin u kulinarstvu, ali sastojak mnogih lekova tradicionalne medicine. Drevni ajurvedski tekstovi ga čak pominju i smatraju ga neophodnim za funkciju i rast tela.

Prema sjurvedi, so treba da bude nerafinisana i konzumirana u umerenim količinama da bi se dobila najviše zdravstvenih koristi. Veruje se da morska so deluje kao antidiuretik i pomaže u smirivanju grla, čisti sinuse, pomaže u detoksikaciji i stvara ravnotežu elektrolita.

Utradicionalnoj kineskoj medicini, morska so se koristi za hlađenje tela i regulisanje nivoa vode i vlage. Takođe se kaže da poboljšava zdravlje bubrega i podstiče dobru probavu.

Morska so čuva zdravlje

Ovo su neki od zdravstvenih benefita soli, koje je potvrdila nauka.

1. Bogata je mineralima u tragovima

Visokokvalitetne morske soli obično sadrže više od 60 minerala u tragovima, dok himalajska so sadrži 84. U svakom slučaju, morske soli su odličan izvor mikronutrijenata.

Danas postaje sve teže dobiti minerale u tragovima iz hrane koju jedemo zbog nedostatka zemljišta bogatog hranljivim materijama. Međutim, minerali u tragovima su još uvek u izobilju u morima i okeanima iz kojih dobijamo razne morske soli.

2. Sprečava dehidraciju

Evo kako natrijum funkcioniše u telu: voda sledi so, što znači da ako previše povećate unos natrijuma, dolazi do zadržavanja vode. Gubitak natrijuma dovodi do gubitka vode što dovodi do dehidracije.

Svakodnevno konzumiranjem morske soli u umerenim osigurava dovoljne nivoe natrijuma, što pomaže u ravnoteži odnosa natrijum-kalijum. To su dva elektrolita koja su zadužena za tečnosti u ćelijama, kao i u krvnoj plazmi i ekstracelularnoj tečnosti.

3. Bogata je elektrolitima

Minimalna prerada nerafinisane morske soli omogućava joj da zadrži veći deo svog prirodnog mineralnog sadržaja. Pored natrijuma i kalijuma, sadrži magnezijum i kalcijum koji su apsolutno neophodni za dobro zdravlje.

Elektroliti imaju toliko važnih funkcija - od regulisanja otkucaja srca do omogućavanja mišićima da se kontrahuju kako biste mogli da se krećete. Morska so u umerenim količinama sprečava neravnotežu elektrolita, što može izazvati sve vrste ozbiljnih negativnih simptoma, uključujući i one koji su potencijalno smrtonosni.

4. Poboljšava funkciju mozga, mišića i nervnog sistema

Kao dobar izvor natrijuma, morska so je neophodna za pravilno funkcionisanje mozga, mišića i nervnog sistema. Natrijum je potreban za prenos električnih signala u telu.

 

Foto: Anna-Ok / gettyimages.com

 

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem