DESET NAMIRNICA PROTIV BOLOVA U KOLENIMA I LEĐIMA

09.07.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 1195 | Autor: | 0

Iako je neophodan odgovarajućeg režim vežbi za zdravlje kostiju, zglobova, i mišića, postoje i drugi načini

DESET NAMIRNICA PROTIV BOLOVA U KOLENIMA I LEĐIMA  

Hrana koju jedemo igra izuzetnu ulogu u obezbeđivanju dobrobiti svakog dela tela – uključujući zglobove kolena i leđa. Ove namirnice su odabrane na osnovu njihovih antiinflamatornih i lekovitih svojstava.

Hrana protiv bolova u kolenima i leđima

Bol u kolenu ili leđima može nastati usled povrede, nepravilnog držanja, nedostatka vežbi ili čak iznenadnog trzaja. Može trajati jedan dan ili čak produžiti na duži period. Važno je biti fizički aktivan, ali i hrana ima značajnu ulogu.

Lista namirnica koje su dobre za zdravlje kosti, zglobova i mišića

1 Ekstra devičansko maslinovo ulje

Oleokantal u maslinovom ulju može imati slične efekte kao nesteroidni antiinflamatorni lekovi poput ibuprofena ili aspirina. Možete ga koristiti i u prelivu za salatu, kao umak za hleb ili za bacanje testenine ili povrća.

2 Masna riba

Masne ribe poput lososa, pastrmke, tunjevine i sardine su bogati izvori omega-3 masnih kiselina. Ove masti imaju antiinflamatorna svojstva i takođe smanjuju bolove u zglobovima i ukočenost u telu. Riba je takođe odličan izvor vitamina D, esencijalne hranljive materije čiji nedostatak može pogoršati bolove u kolenima i leđima, pa čak i izazvati artritis.

3 Orašasti plodovi i semenke

Još jedan vitalni izvor omega-3 masnih kiselina su orađasti plodovi i semenke kao što su bademi, orasi, čia semenke i laneno seme. Redovno uzimanje ovih orašastih plodova (šaka svakog dana) smanjuje upalu, popravlja oštećena tkiva i jača kosti.

4 Povrće

Brokoli, karfiol, kupus i spanać trebalo bi da budu deo svakodnevne ishrane. Oni sadrže vitamine A, C i K, koji su antioksidansi za koje se zna da ublažavaju upale. Oni takođe nude još jednu prednost - prirodno jedinjenje zvano sulforafan, koje blokira enzim koji izaziva bol i upalu zglobova.

Šargarepa, cvekla i bundeva su bogate beta karotenom, moćnim antioksidansom koji smanje bolove u kolenima i leđima. I naravno, ne zaboravite paradajz.

5 Mahunarke

Sočivo i pasulj su bogat izvor proteina, minerala, flavonoida i vlakana. Ne samo da daju energiju već njihova antiinflamatorna i regenerativna svojstva takođe u velikoj meri smanjuju bol u kolenima i leđima i brže zaceljuju tkiva.

6 Voće

Jabuke, ananas, bobičasto voće, trešnje, grožđe i citrusi bogati su flavonoidima i antioksidansima. Ova biljna jedinjenja rade u tandemu kako bi ublažili upale i bol u kolenima i leđima.

7 Zeleni čaj

Bogat je flavonoidima koji u velikoj meri smanjuju upale na pogođenim mestima. Zeleni čaj takođe pomaže u poboljšanju našeg imunološkog odgovora, čime se smanjuje mogućnost pucanja tkiva ili hrskavice.

8 Integralne žitarice

One su izuzetno bogate esencijalnim mineralima i vlaknima. Vlakna proizvode kratkolančane masne kiseline nakon varenja, što u velikoj meri pomaže u suzbijanju upale.

9 Začini

Đumbir, beli luk i kurkuma su začini popularni zbog svojih lekovitih svojstava. Kurkuma sadrži jedinjenje kurkumin, koji je efikasan lek za sve bolove u zglobovima. Đumbir i beli luk takođe su pokazali antiinflamatorna svojstva, koja čak mogu da izleče teške artritise ili bolove u zglobovima.

10 Crna čokolada

Nekoliko studija pokazuje da tamna čokolada može pomoći u ublažavanju bolova u kolenima i leđima. Izaberite tamnu čokoladu sa visokim procentom kakaoa da biste iskoristili prednosti. Čokolada sa visokim sadržajem šećera i masti poništiće efekte, kao i predstavljati druge zdravstvene rizike.

Foto: AlinaMD / gettyimages.com

 

 

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem