KAKO DA SMANJITE NIVO KREATININA I SAČUVATE BUBREGE

29.07.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 1431 | Autor: | 0

Saveti o ishrani i kućnim lekovima koji mogu da vam sačuvaju zdravlje

KAKO DA SMANJITE NIVO KREATININA I SAČUVATE BUBREGE  

Visok nivo kreatinina obično je rezultat nepravilne funkcije bubrega ili osnovne bolesti. Otkrijte kako da ponognete svom telu.

Visok nivo kreatinina ugrožava zdravlje

Kreatinin je nusproizvod hemijskog otpada koji nastaje preko mišićne funkcije u telu(razgradnjom kreatin fosfata u mišićima). Većina kreatinina se oslobađa u krvotok, a zatim filtrira preko bubrega, da bi se konačno eliminisala urinom. Međutim, ponekad se nivoi kreatinina mogu nakupiti u telu i dovesti do zdravstvenih problema.

Nivoi kreatinina takođe variraju od osobe do osobe u zavisnosti od širokih faktora kao što su starost, pol, veličina tela. Jedan od glavnih načina da podržimo dobro zdravlje i držimo nivo kreatinina pod kontrolom je obezbediti bubrezima da dobro funkcionišu.

Napomena: Ako imate visok nivo kreatinina u telu, važno je zakazati pregled kod lekara što je pre moguće kako biste sačuvali zdravlje bubrega. Takođe, određeni kućni lekovi i promene u ishrani mogu da snize nivo kreatinina.

Kako da smanjite nivo kreatinina

Ovo su samo neki saveti koji mogu da vam pomognu.

1. Smanjite unos proteina

Protein je važan nutrijent potreban telu za različite potrebe. Međutim, višak može povećati nivo kreatinina. Smanjite unos crvenog mesa i mlečne prizvode. Prelazak na biljne proteine i više povrća takođe može biti od pomoći.

2. Povećajte unos vlakana

Vlakna su ključna hranljiva materija koja pomaže varenju. Takođe može pomoći u balansiranju kreatinina u telu. Vlakna se mogu naći u mnogim namirnicama, uključujući voće, povrće, mahunarke, mahunarke i integralne žitarice.

3. Dobra hidratacija

Dehidracija može podići nivo kreatinina u telu i otežati eliminaciju. Potrudite se da pijete dovoljno, oko 8-10 čaša vode dnevno.

4. Smanjite unos soli

Prekomerni unos soli je glavni uzrok visokog krvnog pritiska, što zauzvrat može dovesti do problema sa bubrezima. Prerađena hrana je često puna aditiva, natrijuma i štetnih agenasa koji mogu dovesti do problema sa bubrezima. Zato smanjite unos soli. Ukus možete da poboljšate začinskim biljem.

5. Smanjite pušenje

Pušenje je povezano sa bubrežnim oboljenjima i komplikacijama, uključujući visok nivo kreatinina.

6. Smanjite unos alkohola

Alkohol nije loš samo za vašu jetru, već i za zdravlje bubrega. Utvrđeno je da prekomerna konzumacija alkohola oštećuje bubrege, stvara probleme sa bubrezima, povećava krvni pritisak.

7. Vežbajte 

Vežbe visokog intenziteta mogu povećati nivo kreatinina u krvi. Stoga, ako vam je na umu smanjenje nivoa kreatinina, razmislite o prelasku na režim vežbanja niskog intenziteta ili manje napornog vežbanja kako biste držali funkciju bubrega pod kontrolom.

 

Foto: Shidlovski / gettyimages.com

 

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem