MUŠMULA SPREČAVA UPALE

09.09.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 142 | Autor: | 0

Ovaj plod je bogat hranljivim i lekovitim materijama zbog čega jača imunitet i sprečava upale

MUŠMULA SPREČAVA UPALE

Voće je najboljeg ukusa kada se konzumira sveže zbog svojih nutritivnih i lekovitih vrednost. Ali, postoji voće koje ima najbolji ukus kada je trulo. To je plod mušmule.

Voće koje sprečava upale

Mušmula je mali okrugli jesenji plod koji se nakon branja ostavlja da počne da truli, odnosno kada postane mekan. Poznato je da ovo voće poboljšava varenje, smanjuje rizik od dijabetesa i jača imunitet. Stručnjaci savetuju da se dvevno pojede samo dva do tri ploda. Nemojte konzumirati semenke.

Nutritivne vrednosti

Plod mušmule je bogat hranljivim i zdravim komponentama. Sadrži značajne količine aminokiselina, tanina, šećera, pektina i organskih kiselina koje mu daju karakterističan slatko-kiselkast ukus.

Mušmula sadrži hranljive materije kao što su karoten, vitamin C i vitamin B kompleks. Takođe je bogat izvor kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, natrijuma i fosfora koji se nalaze u manjim, ali značajnim koncentracijama.

Plod mušmule, sa svojim fenolnim jedinjenjima, flavonolima i askorbinskom kiselinom, takođe može biti važan izvor prirodnih antioksidanata.

Sprečava upale i jača imunitet

Ovo voće ima mnoge zdravstvene prednosti, a ovo su samo neke od njih:

Plod bogat antioksidansima

Mušmula je prirodni izvor polifenolnih jedinjenja, posebno fenolnih kiselina koje pokazuju snažna antioksidativna svojstva. Konzumacija hrane bogate polifenolima povezana je sa smanjenim rizikom od nekoliko bolesti kao što je ateroskleroz, kardiovaskularne bolesti koja uzrokuje nakupljanje plaka holesterola i masti na zidovima arterija, što dovodi do blokade pravilnog protoka krvi i i dijabetesa.

Antiinflamatorna i antibakterijska svojstva

Galna kiselina je polifenol koji se nalazi u najvećem udelu u ekstraktima mušmule. Ova kiselina sa svojim antiinflamatornim svojstvima, može biti ključna u smanjenju skladištenja masti kod gojaznih ljudi. Ono što je najvažnije je da može da bude prevencija upalama, ali i da smiri upalne procese.

Minerali koji jačaju imunitet

Mušmula sadži kalcijum, kalijum, magnezijum, gvožđe i drugim mineralima zaduženim za jačanje imuniteta. Pored toga tu je i bogat sadržaj vitamina C.

Poboljšava varenje

Kako je za dobar imunitet važno i zdravlje creva, mušmula takođe može da pridonese. Plod je bogatim pektinom koji ne samo da smanjuje nivo holesterola, nego i sprečava zatvor i poboljkšava rad creva. Takođe, ovo voće sprečava upalne procese u crevima.

Može pomoći u lečenju dijabetesa

Poznato je da polifenoli koji se nalaze u mušmuli, posebno fenolne kiseline i flavonoidi inhibiraju α-glukozidazu i α-amilazu u metabolizmu ugljenih hidrata, biohemijski proces koji podržava metaboličku formaciju i odgovoran je za pretvaranje ugljenih hidrata u energiju.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: mescioglu / gettyimages.com

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem