KAKO SE PRAVILNO PRIPREMA ZELENI ČAJ

09.09.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 241 | Autor: | 0

Detoksirajte svoj um i telo tako što ćete svakodnevno uživati u šoljici ovog aromatičnog čaja!

KAKO SE PRAVILNO PRIPREMA ZELENI ČAJ

U zavisnosti da li se radi o listovima, filter kesicama ili pragu otrkijte kako se ispravno priprema zeleni čaj. Donosimo vam tri recepta.

Zeleni čaj poboljšava zdravlje

Zeleni čaj je jedno od najboljih zdravstvenih pića zbog svojih prednosti. Mnogi od nas su svesni njegovih prednosti i većina odustaje od pijenja ovog čaja zbog nejgovog gorkog ukusa. Procesi koje ćemo vam objasniti poboljkšaće ukus ovog napitka i pomoći da iskoristite sve prednosti koje nudi.

Ovaj zdravi napitak može se boriti protiv mnogih bolesti poput bolesti bubrega, kožnih poremećaja, gojaznosti, neurodegenerativnih bolesti i bolesti srca i smanjiti rizik od raka. Korisni antioksidansi u ovom čaju su odgovorni za sve ove prednosti.

Kako ova biljka utične na opšte blagostanje

Katehini u zelenom čaju su moćni antioksidansi koji su odgovorni za sve zdravstvene prednosti. Glavni katehini prisutni u zelenom čaju su epikatehin (EC), epigalokatehin (EGC), epikatehin-3 galat (EKG) i epigalokatehin-3 galat (EGCG). Ali najmoćniji katehin je EGCG jer uklanja štetne slobodne radikale kiseonika i štiti DNK od oštećenja, sprečava neograničenu proliferaciju ćelija, blokira signalne puteve raka, sprečava nakupljanje masti, štiti od mikrobnih infekcija, smanjuje umor i jača imuni sistem. žStoga je jasno da redovno pijenje zelenog čaja poboljšava vaše zdravlje na mnogo različitih načina. Dakle, bez mnogo odlaganja, dozvolite mi da vam kažem kako treba da pripremite zeleni čaj kod kuće.

Kako se pravilno priprema zeleni čaj

Pravljenje savršene šoljice zelenog čaja uključuje samo nekoliko koraka.

1. Listići zelenog čaja

Dok pripremate zeleni čaj imajte na umu da će čaj postati gorak ako se listovi čaja namoče u ključalu vodu koja je iznad 90°C. Dakle, namočite ga u vodu koja nije previše vruća. Evo koraka za pripremu zelenog čaja sa listovima.

Osnovna količina bi bila jedna kašičica za jednu šolju zelenog čaja. Kašičicu listova zelenog čaja, stavite u cediljku i ostavite po stvani. Prokuvajte vodu, ostavite da se ohladi na 80°C do 85°C (recimo oko 30-45 sekundi). Sada stavite cediljku preko šolje i prelijte vrelom vodom. Ostavite da se čaj natapa tri minuta.

Ovo je korak gde morate biti oprezni: Ne vole svi jak čaj, pa, da biste proverili da li je čaj pravog ukusa držite pri ruci kašiku i isprobajte ukus svakih 30-45 sekundi da biste saznali da li vam je ukus pravi. Izvadite cediljku s listovima čaja iz šolje i po želji kada se malo smlači zasladite čaj kašičicom meda.

2. Filter kesice zeleog čaja

Ako koristite kesice čaja, uverite se da su napravljene od nebeljenog materijala. Većina kesica čaja se izbeljuje da bi bile bele, i definitivno ne želite da izbeljivač kontaminira vaše piće bogato antioksidantima! Prokuvajte vodu, ostavite da se temperatura spusti na 80-85 stepeni C. Stavite kesicu zelenog čaja u keramičku šolju ili onu od nerđajućeg čelika. Sipajte vodu, poklopite i ostavite da odstoji tri minuta. Sklonite poklopac i filter vrećicu. Promešajte čaj, ostavite da se smlači i uživajte u njegovom ukusu.

3. Zeleni čaj u prahu

Sipajte u šolju 1 ½ kašičice praha zelenog čaja u šolju. Prokuvajte vodu, ostavite da se temperatura spusti na 80-85 ° C. Ostavite da odstoji tri minuta, boja bi trebalo da se promeni u braon, po želji dodajte med.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: Chiociolla / gettyimages.com

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem