KAKO DA SPREČITE ZATVOR

12.09.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 391 | Autor: | 0

Izbegavanje hrane koja izaziva zatvor je jedna od najboljih strategija za ublažavanje problema

KAKO DA SPREČITE ZATVOR

Otežano pražnjenje creva, nadimanje, gasovi i grčevi u stomaku su simptomi opstipacije. Bez obzira koliko vremena provodite u toaletu ili koliko vode pijete, ne možete rešiti problem ako nastavite da konzumirate hranu koja izaziva zatvor.

Zatvor možete da sprečite

Najbolji način da poboljšate rad creva je da redovno jedete pravu hranu i promenite određene navike u ishrani. Odbacite laksative i druge lekove - jer oni nude samo privremenio rešenje. Bolje je da to regulišete prirodnim putem.

Hrana koja može da izazove zatvor

Ovo je lista namirnica koje morate izbegavati da biste sprečili zatvor:

1. Nezrele banane

Banane su, generalno, zdrave, ali nezrele mogu izazvati zatvor. To je razlog zašto se koriste kao kućni lek za uznemireni stomak. Otprilike 70-80% neto težine zelene banane je otporni skrob, složeni ugljeni hidrat koji ima svojstva poput dijetalnih vlakana koja su teška za varenje.

2. Čokolada

Mlečna čokolada takođe izaziva zatvor. Ogromna količina masti u čokoladi usporava varenje i kretanje hrane kroz digestivni trakt, što dovodi do zatvora. U stvari, kaže se da kakao zrna sa ljuskom smanjuju zatvor, ali pošto je većina mlečnih čokolada lišena toga, previše čokolade ili čokoladnih proizvoda može dovesti do zatvora.

3. Kofein

Kofein ima tendenciju da crpi vodu iz debelog creva kada se previše konzumira. Međutim, kada se konzumira u ograničenim količinama, kofein može stimulisati rad creva.

4. Prerađena i smrznuta hrana

Namirnice poput salame, kobasica, smrznutih jela i gotove hrane su pune konzervansa, imaju visok sadržaj natrijuma ili šećera i imaju dodatni ukus i boju. Da bi probavio sve ove složene i veštačke aditive, probavni sistem mora da radi dodatno što dovodi do zatvora.

5. Gluten

Gluten je vezivni protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Kod osoba koje su osetljive na gluten može izazvati zatvor.

6. Crveno meso

Ishrana bogata crvenim mesom može izazvati zatvor jer je bogato mastima i gvožđem i ima proteinska vlakna koja su teška za varenje.

7. Krekeri

Iako može izgledati kao savršena užina, može izazvati zatvor jerusporava rad creva.

8. Alkohol

Preterivanje s alkoholom može izazvati zatvor, mučninu i glavobolju jer telo od njega dehidrira. To naravno usporava kretanje creva i izaziva zatvor.

9. Previše mlečnih proizvoda

Mlečni proizvodi poput mleka, jogurta, sira i sladoleda mogu izazvati zatvor kada se uzimaju u prevelikoj količini. Laktoza u mlečnim proizvodima može da izazove gasove i nadimanje. Sir takođe, često uzrokuje zatvor. .

10. Pržena ili brza hrana

Pržena i brza hrana su glavni razlozi mnogih zdravstvenih problema poput gojaznosti i srčanih bolesti. Pošto ove namirnice takođe imaju visok sadržaj natrijuma i veštačkih aditiva za hranu, one imaju tendenciju da usporavaju prolazak hrane kroz debelo crevo, što dovodi do zatvora.

11. Čips

Savršen balans soli i šećera u čipsu čini da je zaista teško da prestanete da ga jedete. Ali, da li ste znali da osim što goji može izazvati i zatvor jer se čips pržen i sa visokim sadržajem natrijuma.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: Prostock-Studio / gettyimages.com

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem