HRANA I PIĆE KOJE TREBA IZBEGAVATI KOD ARTRITISA

20.09.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 3325 | Autor: | 0

Pojedine naminirce mogu povećati rizik od artritisa ili pogoršati simptome

HRANA I PIĆE KOJE TREBA IZBEGAVATI KOD ARTRITISA

U slučaju artritisa pravi izbor u ishrani ne samo da može pomoći u upravljanju simptomima, već i smanjiti rizik od komplikacija, pomoći u poboljšanju opšteg blagostanja i poboljšanju kvaliteta života.

Značaj namirnica kod artritisa

Ono što izaberete da jedete i pijete sa artritisom može uticati na vaše simptome i opšte blagostanje.

Hrana koju treba izbegavati kod artritisa

1. Skriveni šećeri

Skriveni šećeri se nalaze u slatkišima, gaziranim pićima, sladoledu i brojnim drugim

2. Prerađeno i crveno meso

Neka istraživanja povezuju crveno meso i prerađeno meso sa upalom, što može povećati simptome artritisa. Na primer, ljudi koji jedu mnogo prerađenog i crvenog mesa mogu imati više nivoe interleukina-6 (IL-6), C-reaktivnog proteina (CRP) i homocisteina. Ovo su markeri upale.

3. Hrana koja sadrži gluten

Gluten je grupa proteina u pšenici, ječmu, raži i drugim žitaricama. Neka istraživanja su to povezala sa povećanom upalom i sugerisala da bi odlazak bez glutena mogao da ublaži simptome artritisa.

4. Visoko obrađena hrana

Ultraobrađeni artikli kao što su brza hrana, žitarice za doručak i peciva - imaju tendenciju da sadrže mnogo rafinisanih žitarica, dodatog šećera, konzervansa, fruktoze i drugih potencijalno inflamatornih sastojaka, što sve može pogoršati simptome artritisa.

5. Određena biljna ulja

Ishrana bogata omega-6 mastima i malo omega-3 masti može pogoršati simptome bola u kolenu. Ove masti su neophodne za zdravlje, ali neravnoteža može povećati rizik od upale. Omega-3 je prisutan u masnoj ribi, masnim semenkama i zelenom povrću, dok se omega-6 nalazi u margarini, biljnim sokantima i uljima za kuvanje kao što su kukuruz i šafranik.

7. Hrana bogata soli

Namirnice bogate soli uključuju škampe, supu u kesici, picu, određene sireve, prerađeno meso i brojne druge prerađene artikle. Istraživanja sugerišu da visok unos natrijuma može biti faktor rizika za autoimune bolesti kao što je inflamatorni artritis kod ljudi. Jedan od faktora može biti da so stimulišu imunološke procese koji dovode do upale.

8. Hrana s visokim sadržajem AGE

Dijetetski napredni krajnji proizvodi glikacije (AGE) su molekuli stvoreni reakcijama od Pouzdanog izvora između šećera i proteina ili masti. Oni prirodno postoje u nekuvanoj životinjskoj hrani i formiraju se određenim metodama kuvanja. Pouzdani izvori namirnice koje imaju visoku AGE uključuju hranu životinjskog porekla sa visokim sadržajem proteina i masti koja se prži, peče ili peče na roštilju kao što su:

 • Slanina
 • Odrezak
 • Piletina
 • Pomfrit
 • Margarin

Kada se AGE akumuliraju u velikim količinama u telu, može doći do oksidativnog stresa i upale. Oksidativni stres i formiranje AGE povezani su sa progresijom bolesti. Zamena ovih štetne hrane s zdravim namirnicama poput povrća, voća, mahunarki i ribe može ublažiti simptome artritisa.

Pića koja treba izbegavati kod artritisa

1. Crveno vino i drugi alkohol

Naučnici ne preporučuju pijenje alkohola kao način za sprečavanje artritisa ili upravljanje njegovim simptomima.

2. Pića zaslađena šećerom

Slatka pića, poput gaziranih pića, mogu značajno povećati rizik od artritisa. Pića koja sadrže fruktozu takođe mogu dovesti do povećanja nivoa mokraćne kiseline, što može pogoršati giht. Gazirana pića i druga zaslađena pića sadrže šećer, aspartam i fosfornu kiselinu, koji takođe mogu uticati na sposobnost tela da apsorbuje kalcijum, koji je neophodan za zdravlje kostiju.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: Foxys_forest_manufacture / gettyimages.com

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem