ŠTA SE DEŠAVA S TELOM KADA SVAKODNEVO JEDETE ORAHE?

25.09.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 292 | Autor: | 0

Orasi imaju mnoge zdravstvene prednosti i pogodni su za svakodnevnu upotrebu

ŠTA SE DEŠAVA S TELOM KADA SVAKODNEVO JEDETE ORAHE?

Orahe je poželjno imati na meniju jer mogu da unaprede zdravlje i to na više polja

Jedite orahe jer su zdravi za telo

Svakodnevno jedenje oraha ne predstavlja nikakvu štetu, osim ako je u pitanju alergija ili intolerancija na ovu namirnicu. Ako to nije slučaj, dodavanje oraha u svakodnevnu ishranu može biti veoma korisno, posebno ako ih izaberete kao zamenu za drugu hranu koja je manje hranljiva u vašoj ishrani.

Kada je količina u pitanju, savetuje se šaka oraha. Takođe možete da ih natopite preko noći s drugim orašastim plodovima poput badema i ujutru doručkujete.

Ako svekodnevno jedete orahe...

Evo nekih zdravstvenih koristi povezanih sa redovnom konzumacijom oraha.

Podržavaju zdravlje srca

Orasi imaju sertifikat Heart-Check od strane Američkog udruženja za srce, što znači da ispunjavaju kriterijume organizacije da su „hrana koja je zdrava za srce“. Imaju malo natrijuma, zasićenih masti i trans masti i sadrže najmanje 10% dnevne vrednosti za vitamine A i C, gvožđe, kalcijum, proteine ili dijetalna vlakna.

Pošto su orasi zdravi za srce, oni mogu pozitivno uticati na vaš lipidni panel, što znači da često smanjuju "loš holesterol", poput LDL holesterola u telu. Studija iz 2021. objavljena u Circulation-u pokazala je da su starije osobe koje su konzumirale oko dve porcije oraha dnevno u periodu od dve godine snizile nivo LDL holesterola.

Jačaju memeoriju

Istraživanje u studiji iz 2020. objavljenoj u Nutrients-u, pokazalo je da konzumiranje oraha ima pozitivne efekte na pamćenje, kao i na funkcionisanje mozga. Svakodnevno jedenje oraha može pomoći u smanjenju upale i zadržavanju slobodnih radikala koji inače mogu oštetiti ćelije i vremenom dovesti do Alchajmerove bolesti i demencije.

Mogu da smanje stres

Želite da se osećate opuštenije? Jedite orahe. Studija iz 2022. objavljena u Nutrients-u otkrila je da je jedenje oko dve porcije oraha dnevno tokom 16 nedelja poboljšalo nivoe stresa i depresije. Nadalje, konzumacija oraha u ovoj studiji je takođe pomogla u dužem periodu sna i poboljšala ukupno mentalno zdravlje ispitanika. Orasi su korisni za mentalno zdravlje jer su bogati neuropotpornim jedinjenjima uključujući melatonin, folat, vitamin E i polifenole.

Poboljšavaju zdravlje creva

Pregled iz 2023. objavljen u Antioksidansima otkrio je da orasi imaju potencijal da deluju kao prebiotik koji može poboljšati zdravlje creva. Oni to čine tako što služe kao izvor "hrane" za korisne mikrobe u gastrointestinalnom sistemu.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: Rawf8 / gettyimages.com

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem