EREKTILNA DISFUNKCIJA: ŠTA SVE MOŽE DA POMOGNE

28.09.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 165 | Autor: | 0

Otkrijte šta nauka kaže o pojedinim popularnim sredstvima koje se koriste

EREKTILNA DISFUNKCIJA: ŠTA SVE MOŽE DA POMOGNE

Erektilna disfunkcija nije redak problem. Ali u nekim studijama pojedini tretmani za erektilnu disfunkciju su obećvajući.

Erektilna disfunkcija: Šta može da pomogne

Erektilna disfunkcija (ED) se javlja kada muškarac ne može postići ili održati erekciju dovoljnu za seksualne odnose. ED je najčešća seksualna disfunkcija. Iako je potrebno više istraživanja, neki (potencijalni) prirodni tretmani za erektilnu disfunkciju uključuju ženšen, epimedium i hormon DHEA. Evo šta nauka kaže o tome.

Erektilna disfunkcija: Najčešće korišćena sredstva

Ako imate ED, prvenstvevno zakažite pregled kod lekara. Česta ili pogoršana ED može biti rani znak upozorenja za ozbiljniji zdravstveni problem kao što su bolesti srca, visok krvni pritisak, dijabetes, depresija, stres ili hormonska neravnoteža.

Mnogi biljni lekovi dolaze sa rizikom od neželjenih efekata i interakcija sa lekovima, i mogu biti opasni za ljude sa određenim zdravstvenim stanjima. Zato se obavezno konsultujte s lekarom pre nego što uzmete bilo koji novi dodatak.

1. Ženšen

Mnogi dodaci za potenciju sadrže korejski crveni ženšen koji se decenijama koristi kao narodni lek za ED. Naučne studije sugerišu da ženšen može poboljšati erektilnu funkciju.

2. Epimedium

Epimedium je tradicionalna kineska lekovita biljka koja se koristi se lečenje niskog libida hiljadama godina. Ova biljka sadrži ikarin, blagi inhibitor PDE-5. Slično tome, ED lekovi kao što su sildenafil (Viagra) i tadalafil (Cialis) pripadaju klasi lekova koji se nazivaju PDE-5 inhibitori.

3. DHEA hormon

Dehidroepiandrosteron (DHEA) je hormon koji proizvodi u nadbubrežna žlezda i on je prirodni pojačivač nivoa estrogena i testosterona. Neke studije pokazuju da nizak nivo testosterona i DHEA može biti povezan s ED i sugerišu da DHEA suplementi mogu poboljšati seksualnu funkciju. Takođe, niski nivoi DHEA su povezani ne samo sa procesom starenja već i s dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima i nekim neurološkim poremećajima poput depresije.

4. Citrulin i arginin

Aminokiseline citrulin i arginin pomažu u opuštanju krvnih sudova. Studije sugerišu da citrulin i arginin mogu biti korisni u blagim do umerenim slučajevima ED.

5. Johimbin

Johimbin, aktivni sastojak kore drveta koje raste prvenstveno u zapadnoj Africi često se nalazi u suplementima koji se prodaju kao afrodizijaci ili muški seksualni pojačivači. Istraživanja na životinjama sugerišu da johimbin može poboljšati seksualnu funkciju i bolji protok krvi.

6. Vitamin D

Studije sugerišu da može postojati veza između niskog nivoa vitamina D i ED, tako da suplementi vitamina D mogu pomoći kod ED.

7. Vitamin B3

Vitamin B3 (niacin) može poboljšati erekciju povećanjem krvotoka penisa. Niacin se prirodno nalazi u hrani kao što su ćuretina, avokado i kikiriki. Budite oprezni kada uzimate suplement niacina jer previše niacina može izazvati probleme kao što su neprijatno crvenilo, vrtoglavica, mučnina, povraćanje i aritmije.

8. Folna kiselina (vitamin B9)

Studije su otkrile moguću korelaciju između nedostatka folata i ED, tako da folna kiselina može pomoći. Nalazi se u pomorandži, lisnatom zelenom povrću, hlebu, žitaricama, testenini, pirinču i pasulju.

Promene životnog stila

Dodaci ishrani nisu jedine opcije za prirodno lečenje ED. Promene u načinu života takođe mogu pomoći da postignete zadovoljavajuću erekciju i poboljšate seksualni život. Ishrana koja je dobra za vaše srce je takođe dobra za erekciju. Presatanak pušenja, smanjen unos alkohola i kontrola stresa takođe mogu da pomognu.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: sasirin pamai / gettyimages.com

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem