ČAJ SMANJUJE RIZIK OD ALCHAJMEROVE BOLESTI

02.10.2023 | AKTUELNO | Pregleda: 140 | Autor: | 0

Prema tvrdnji naučnika određeni čajevi mogu da smanje rizik i do 86%

ČAJ SMANJUJE RIZIK OD ALCHAJMEROVE BOLESTI

U revolucionarnoj studiji, naučnici su pronašli dokaze da upotreba čaja smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti. Saznajte nešto više o tome.

Prirodna preventiva od Alchajmerove bolesti

Prema naučnim istraživanjima zeleni ili crni čaj mogao bi da bude jeftin način da se smanji rizik od Alchajmerove bolesti bez lekova. U studiji o uticaju čaja na ovu bolest učestvovalo je više od 950 odraslih starijih od 55 godina i to u periodu 2003. do 2010. Istraživači su pratili muškarce i žene i procenjivali njihove kognitivne funkcije, koristeći iste standarda svaki put.

Ispitanici koji su redovno pili čaj smanjili su rizik od neurokognitivnih poremećaja za 50 odsto. I, što je još impresivnije, zaštitne prednosti čaja bile su posebno efikasne za ljude genetski predisponirane za Alchajmerovu bolest - ova grupa je smanjila rizik od kognitivnog oštećenja za čak 86 procenata. Ispostavilo se da bi čaj mogao biti održiv prirodni tretman za ovu bolest.

Kako čaj može da zaštiti od Alchajmerove bolesti

Ono što čaj čini tako posebnim su neka od jedinjenja koja se nalaze u njemu, kao što su katehini i teaflavini. Ovi sastojci su prepuni antioksidansa i antiinflamatornih svojstava koja mogu zaštititi mozak od starenja. Studija iz 2013. pokazala je da teanin i kofein u čaju pomažu osobama koje piju da rade bolje na poslu. Takođe je povećao kreativnost i budnost. Kofein se takođe dobro slaže sa L-teaninom, aminokiselinom koja podstiče opuštanje. U stvari, kombinacija radi u čaju kako bi smanjila mentalni zamor dok istovremeno povećava budnost i pamćenje.

EGCG, hemikalija koja se nalazi u zelenom čaju, podstiče proizvodnju nervnih progenitornih ćelija koje mozak onda može da prilagodi svojim potrebama. Bolje pamćenje, povećana budnost, smanjen mentalni umor i potpuno je prirodno? Da li ste spremni da pijete čaj?

Najbolji načini za uživanje u čaju

Nemojte koristitit čaj u filter vrećimama, nego suve listove zelenog ili crnog čaja. Pazite na sat kada pravite čaj. Zeleni čaj ne mora da se kuva dugo, samo 2 do 3 minuta. Ako kuva duže oslobodiće tanine ostavljajući gorak ukus ovonm napitku. Za druge vrste čaja idealno kuvanje je 3 do 5 minuta.

Pazite šta dodajete u čaj. Zasladite ga organskim medom ili manuka medom. Ako volite da je vaš čaj bude pomalo kremast, dodajte organsko, punomasno mleko ili kokosovo mleko kao alternativu bez mleka.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: Svetl / gettyimages.com

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  ZBOG RENOVIRANJA Biljnog centra Magično bilje na adresi Maksima Gorkog broj 25,
  koje će se vršiti u periodu od 12.10. do 22.10.2023., Biljni centar Magično bilje na adresi
  Brankova 16, radiće u produženom radnom vremenu, od 9h do 20h.
  Dostupni smo kako za online, tako i za telefonske porudžbine kao i do sada, na brojeve
  telefona:
  011/ 2420-955
  011/2450-782
  011/3283-507
  064/6433-055


  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem