BAŠTA KAO TERAPIJA

Alternativna medicina | Pregleda: 494 | Autor:

Zdravo srce, bolja ravnoteža, manje kilograma


Nesporno je da boravak na svežem vazduhu prija zdravlju. Ako imate baštu, spojite lepo i korisno. Kako vam rad u vrtu pomaže?

Smanjenje stresa
Provodite li često vreme u bašti i rado se prepuštate poslovima u njoj, verovatno ste manje pod stresom od ostalih jer kretanje i boravak na otvorenom sprečavaju proizvodnju kortizola, hormona stresa.

Srce
Baštovanstvo zbog kretanja i fizičkog rada može da ojača srce, izgradi i poveća njegovu izdržljivost, što smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Svi mišići rade
Kako jačate srce, jačate i druge mišiće u telu, posebno leđa, ruke, trbušne mišiće, ali i stražnjicu. Dugoročno, snažniji mišići pomažu da se pravilnije držite i tako sprečite moguće tegobe, poput problema s leđima u trenutku kada dižete teret. Svaki posao pri kojem morate da naprežete trbušne mišiće, pa čak i klečanje dok plevite, pomaže jačanju i ravnijem stomaku.

Fleksibilnost i ravnoteža
Kako redovno kretanje i rad u vrtu traže stalno saginjanje, dizanje i slično, zglobovi će biti fleksibilniji i imaćete bolju ravnotežu.

Gube se kalorije
Iako ovo zvuči pomalo staromodno i stereotipno, u vrtu se gube kalorije. Ako ga čistite od korova sat vremena, možete da sagorite oko 400 kalorija.

Komentari