DA LI PRIPREMA HRANE PRŽENJEM U ULJU UTIČE NA ZDRAVLJE?

26.04.2019 | Doručak, ručak, večera | Pregleda: 565 | Autor: | 0

Ako za prženje koristite maslinovo i suncokretovo ulje, rizik od kardiovaskularnih bolesti neće se povećati


Poznato je da pržena hrana i nije najzdravija, odnosno da se konzumiranje iste jedan od urzočnika kardiovaskularnih bolesti.

Prženje je jedan od čestih načina pripreme hrane, ali se na njime se menja nutritivni sastav namirnice koja se prži i ulja (masnoće) u kojem se prži. Poznato je da pržena hrana nije najzdravija, odnosno da je konzumiranje ovakve hrane jedan od urzočnika kardiovaskularnih bolesti.

Ipak, u časopisu British Medical Journal, objavljeno je istraživanje o povezanosti konzumacije pržene hrane i rizika od kardiovaskularnih bolesti. Potrebno je napomenuti da je istraživanje sprovedeno u Španiji, gde se za pripremu jela najčešće koriste maslinovo i suncokretovo ulje, i to jednokratno - izrazito retko koriste se masti ili ulja u kojem se već pržila hrana.
Poznato je da maslinovo ulje pozitivno utiče na zdravlje, posebno kardiovaskularnog sistema, ali nije se znalo kakav uticaj ima hrana pržena na maslinovom ulju.
Istraživanje je trajalo 11 godina, a sprovedeno je na 40.757 ljudi, između 29 i 69 godina starosti.

Rezultati su pokazali da se hrana pržena na maslinovom i suncokretovom ulju ne može povezati s povećanjem rizika od kardiovaskularnih bolesti! Međutim, potrebno je napomenuti da se hrana pržena na drugim vrstama i većim količinama masnoća i priprema hrane u već korišćenom ulju, kao i neumerenost i jednolična ishrana, dalje smatraju vrlo štetnim za kardiovaskularno zdravlje.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem