KRALJICA ELIZABETA I UVODILA PRINUDNI POST I KONTROLISALA CENE VINA

Istorija bilja | Pregleda: 366 | Autor:

Proklamacijama čuvene vladarke regulisane su prehrambene navike stanovništva


O kraljici Elizabeti I (1533–1603) kćerki srećno razvedenog kralja Henrija VIII, pisano je vekovima, inspirisala je autore filmova, predstava, niz umetnika, a njene političke odluke ticale su se cele Evrope - između ostalog zabranila je katoličanstvo. Manje je, ipak, poznato da je uticala i na prehrambene navike stanovništva. Tokom 45-godišnje vladavine Lizi je objavila 382 proklamacije među kojima je čak 200 bilo posvećeno ishrani.
18. septembar 1561: Zabranjena rana prodaja mladog vina
8. januar 1564: Zabrana uvoza francuskih fina
30. januar 1564: Smanjenje cene hmelja
22. decembar 1564: Određivanje cene vina
22. mart 1565: Licenciranje izvoza žita iz Ist Ridinga
20. decembar 1565: Određivanje cene vina (ponovo)
22. decembar 1565: Merenje ribe barelima u Škotskoj
14. oktobar 1585: Zabrana uvoza vina i druge robe iz Bordoa, zbog epidemije kuge.

Alkohol
Alkohol je bio naročito važan jer je voda za piće bila lošeg kvaliteta i ljudi su manje rizikovali sopstveno zdravlje pijenjem alkohola.
Pivo je spravljano u tri verzije zaviso od jačine – obično, duplo u duplo-duplo. Kraljica je i sama priznala da pije pivo - dve pinte najslabijeg, uz doručak svakog dana.

Post
1563. uz saglasnos Parlamenta, Elizabeta je donela prokalmaciju da stanovništvo petkom, sredom i subotom mora da jede ribu. Nepoštovanje prinudnog posta kažnjavalo se zatvorom ili novčanom kaznom.
Iako su se propisi uglavnom oslanjali na religiju, cilj ovih naredbi bio je pomaganje razvoja brodogradnje i smanjenje cene mesa.

Šećer
Što se slatkiša tiče, kraljica i njeni dvorani uživali su u marcipanu i suvom voću. Toliko je volela šećer da su joj zubi bili potpuno crni! Ali pošto se ipak radilo o kraljici, vredno su je sledile dvorske dame bojivši svoje zdrave zube u crno.

Komentari