ŽENE SU ČUVARI TAJNE

15.03.2012 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 13818 | Autor: | 0

Dr Ljubinka Stojković, licencirani fitoterapeut i apiterapeut, predlaže:

Livada je apoteka na otvorenom. Biljke upijaju energiju iz prirode i prenose je nama. Postoje lekovite i čarobne biljke. Po narodnom predanju, biljke imaju moć da zaštite i sačuvaju osobu koja ih uzima i nosi sa sobom, otuda biljne amajlije i venčići koje držimo iznad ulaznih vrata. Da li stvarno biljke imaju magičnu moć ili je to samo narodno predanje? Tragajući, pronašla sam za vas vrlo interesante zapise, stare nekoliko vekova. To su tajne koje su išle uglavnom po ženskoj liniji, a bake su prenosile unukama i čuvale tajnu magičnog dejstva bilja.

LEŠNIK Veoma ukusan plod za pripremu kolača. Po narodnom verovanju, grančice lešnika imaju neobično dejstvo. Plod lešnika trudnica nosi u nedrima, a kad se porodi, meće u prvu vodu u kojoj se dete kupa. U vodi u kojoj je kuvano ili potopljeno lišće lešnika, kupaju se bolesnici koji imaju povišenu temperaturu. Lešnik se ušiva u odelo udavače sa leve strane kao amajlija.

RASKOVNIK Biljka o kojoj se puno priča i za kojom tragaju kopači zlata. Postoji muški i ženski primerak koji svojim oblikom podsećaju na muškarca i ženu. Po narodnom predanju, raskovnik se kopa u junu, u noći punog meseca. Iznad zemlje se vidi samo trn, a koren je duboko u zemlji. Kažu da ne može svako da pronađe raskovnik. To je čarobna biljka jer otvara sva vrata. Po zapisima, može da se pripremi čaj od pojedinih delova biljke. Veoma je blagotvoran. Po jednoj legendi, ako tragate za raskovnikom, budite uporni, jer se veoma teško nalazi. Postoji biljka koja je ista kao raskovnik, njegova kopija, ali dejstvo nije jednako. Raskovnik je najbolje imati u paru, jer kažu da time čuva kuću i ukućane oba pola.

RUŽA Kraljica cveća, opija i pleni svojim čarobnim mirisom. Po narodnom predanju, na Đurđevdan, devojke se rano izjutra češljaju ispod ruže i tog dana ostavljaju tako raspletenu kosu da bi rasla. Mirisne latice ruža suše se i čuvaju kao amajlija.

JASEN Drvo koje ima veliku energiju. Narodno predanje kaže da je to omiljeno drvo na kome vole da sede vile. Voda u kojoj je kuvana jasenova kora, koristi se kod zubobolje i povišene temperature .

TITRICA ili IVANČICA Na Ivanjdan, rano ujutru, devojke odlaze u livade, i pevajući naberu mnogo ivančica koje upletu u venčiće, a zatim kite njima sebe i kuću. Tako, po narodnom verovanju, štite sebe i svoj dom energijom ubranog bilja.

SMOKVA Sočna i slatka, ujedno magična. Upotrebljava se u ljubavnom gatanju, po narodnom predanju. Uoči Ivanjdana, devojka otkine list sa smokve i stavi ga na prozor i pri tom misli na mladića koga voli. Ako sutradan ujutru list bude svež i zelen, to znači da je mladić voli.

LIPA Po zapisima predstavlja čarobno drvo jer se iz nje izvodi ,,živi oganj" koji se upotrebljava za obnavljanje vatre. Kažu da grom nikada ne udara u lipu, zbog energije koja je štiti. Narodna medicina navodi da se pepelom sagorelog lipovog drveta leče kraste. Najbolji je čaj ubran po kalendaru u Međudnevice, jer u sebi sadrži najviše eteričnih ulja. Čaj od leskovog i vrbovog korena daje se ženama koje nemaju dovoljno mleka

JORGOVAN Ima predivne ljubičaste cvetove pune eteričnih ulja. Bere se uoči Đurđevdana, ili na Duhove ili praznik Cveti, pre izlaska sunca. Njime se kite vrata i prozori, da bi štitio porodicu.

Foto; privatna arhiva

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem