SOK OD CVEKLE, ŠARGAREPE I JABUKE NIKAD UZ HEMOTERAPIJU

25.09.2012 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 57573 | Autor: | 0

Mr sci Amra Fatić, biolog-genetičar iz Hadžića kod Sarajeva smatra da upotreba lekovitog bilja bez zvanične dijagnoze šteti pacijentu

Teško je mr sci Amru Fatić, biologa-genetičara, nagovoriti da priča za medije. Iako ima hiljade zadovoljnih pacijenata vrlo retko govori o sebi. To, kaže, radije prepušta drugima. Ipak, pristala je da, ekskluzivno za čitaoce Magičnog bilja, ukaže na ispravan put u korišćenju lekovitog bilja. - Nisam baš čovek koji voli reklamu, ali volim da pomognem čoveku - naglašava na početku razgovora gospođa Fatić.

Ističete da se bavite komplementarnom, a ne alternativnom medicinom? Šta je komplementarna medicina i u čemu se razlikuje od alternativne?

- Komplementarna medicina podrazumeva primenu lekovitog bilja uporedo sa neophodnim farmaceutskim lekovima koji su indikovani nakon određene dijagnostike, tako da se jedni s drugima ne nalaze u interakciji. Cilj je da potpomognu dejstvo jedni drugima i na taj način pomognu organizmu u prevazilaženju određenog problema.

Kada je upotreba lekovitog bilja opravdana?

- Upotreba lekovitog bilja je opravdana kada se zdravstveni problem nazove svojim imenom i prezimenom, tj. uspostavljanjem zvanične dijagnoze. Upotreba lekovitog bilja bez zvanične dijagnoze šteti pacijentu i kvari kliničku sliku za uspostavljanje dijagnostike u oficijelnoj medicini.

Da li onda možemo da konstatujemo da nisu svi biljni preparati bezopasni po zdravlje?

- Naravno, lekovitost biljaka nije nimalo jednostavna i bezazlena. Biljke ne sadrže samo jednu hemijsku supstancu, nego više njih koje deluju na organizam. Zato je jako bitno poznavati hemijske supstance koje sadrže biljke i na osnovu toga određivati opravdanost primene.

S obzirom da ste po specijalnosti genetičar, koji genotoksični agensi izazivaju promene u naslednom materijalu?

- Svi genotoksični agensi izazivaju promene u naslednom materijalu. Trovanje (toksikacija) bilo kog vitalnog organa vrlo je težak problem za organizam. Trovnje naslednog materijala (genotoksičnost) jedan je od najtežih problema za organizam. Na žalost, takve promene mogu imati posledice i u narednim generacijama. Da li vi smatrate da se za različita kancerogena oboljenja ne može primeniti ista biljna pomoć?

Da li zastupate tezu da se čak i kod iste vrste kancera kod dvoje obolelih ne može pomoći istom biljkom? Od čega to zavisi?

- Svi mi imamo zagarantovanu individualnost, dvoje identičnih ne postoje, i onda je razumno da kod iste dijagnoze mogu biti različiti terapijski odgovori na istu biljnu vrstu. Dolazimo do zaključka da individualnost diktira terapijske izbore.

Ipak, postoje li neka opšta uputstva?

- Za pacijente sa kancerogenim oboljenjima važe posebna uputstva. Većina ovih pacijenata prolazi onkološki tretman, odnosno većina njih je na hemoterapiji. Većina njih pravi sok od jabuke, šargarepe i cvekle. To zaista jeste vrlo moćno antioksidativno sredstvo. Ali, ne treba ga piti u dane kada se prima hemoterapija. Treba sačekati 72 sata nakon ciklusa, pa tek onda krenuti sa primenom, i onda ga koristiti do narednog ciklusa. Razlog je vrlo jednostavan. Zbog jakih antioksidativnih svojstava ublažava se moć citostatika. Pa zašto se onda mučite? Primena čaja od imele za vreme hemoterapije je, isto tako, nepoželjna jer i imela ima citostatske efekte, pa može doći do neželjenih efekata.

Šta oboleli od karcinoma, kada se suoče sa dijagnozom, treba prvo da urade?

- Kada se čovek suoči sa problemom koji se zove karcinom najbitnije je da se obrati stručnim licima iz različitih oblasti. Vrlo je bitno da naprave pravilan izbor koji će dovesti do zalečenja ili izlečenja. To nikada nije izbor samo jednog od načina.

Po kojim kriterijumima se određuje koje biljke će kod određene osobe delovati efikasno?

- Po kriterijumu individualnosti.

Kada i koje biljke ne smeju da se kombinuju?

- Mnogo biljaka isključuju kombinatoriku. Na primer, lipa i žalfija nikada se ne koriste zajedno (lipa pojačava znojenje, a žalfija smanjuje).

M. Rakić

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem