ČUVARI NAŠIH KOSTIJU

11.11.2014 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 4277 | Autor: | 0

Piše: prof. dr Snežana Đurica, redovni profesor interne medicine, endokrinolog u penziji
Osteoporoza (OP), jedna od metaboličkih bolesti kostiju, predstavlja opšti proces progresivnog i nepovratnog gubitka koštane mase sa oštećenjem građe i mikroarhitekture, što uslovljava da kosti postaju krhke i lomne - piše u autorskom tekstu za Magično bilje prof. dr Snežana Đurica, internista endokrinolog, redovni profesor Medicinskog fakulteta u penziji u Beogradu, iz ordinacije Thyreomedicus (www.zlezda.rs), i dalje navodi:
- U svetu postoji ,tiha epidemija, osteoporoze. Žene bele rase stare 50 godina imaju 50 posto šanse da do kraja života dobiju osteoporotičnu frakturu, a 15% šanse za frakturu kuka, dok u 90. godini ovu šansu ima svaka treća žena. Podaci ukazuju da se širom sveta dogodi oko 1,6 miliona preloma kuka svake godine, a demografske studije da se do 2050. g. predviđa 4,5 do 6,3 miliona.
Osteoporoza je, uz kardiovaskularne bolesti i maligna oboljenja, stavljena u vrh prioriteta zdravstva brojnih zemalja.
Prevencija osteopenije i osteoporoze veoma je značajna. Cilj prevencije je borba za jače, čvršće i kvalitetnije kosti, da bi se smanjio broj preloma i njihove posledice. Borba za kvalitetniju kost traje od intrauterinog perioda do kraja života. Za prevenciju OP nikada nije suviše rano, niti suviše kasno.
Već posle 30-te počinje postepen (0,5% godišnje) gubitak koštane mase. U menopauzi, usled nedostatka estrogena, žena normalno gubi manje od 3% mineralne gustine kosti godišnje. Ako je gubitak ubrzan, progresivan (>3% godišnje), i kada istovremeno kumulativno deluje više štetnih činilaca rizika, kao posledica nastaju metaboličke bolesti kostiju osteopenija, a zatim osteoporoza. Gubitak koštane mase sa oštećenjem građe, mikroarhitekture, pre svega koštanih gredica trabekularne kosti (kosti postaju krhke i lomne), skoro je nepovratan. Posledica osteoporoze su prelomi kosti. Nastaju spontano (pršljenovi) i pri manjoj traumi, ili pri padu na istom nivou (kuk). Najčešći su prelomi tela kičmenih pršljenova, kuka, ručja.
Za dobar kvalitet kosti, usvojena strategija zahteva sledeće aktivnosti:
- postići maksimalnu mineralnu čvrstinu kosti (primarna prevencija),
- očuvati postignutu mineralnu čvrstinu kosti (sekundarna preventiva) i
- lečiti nastalu osteoporozu, kako bi se sprečio nastanak preloma (tercijarna prevencija).

Kvalitet kosti i minerali
Kvalitet kosti zavisi od unosa esencijalnih minerala (kalcijum, magnezijum, fosfor, cink, sumpor), ali i neesencijalnih (bor). U organizmu čoveka minerali predstavljaju oko 2/3 ukupne mase. Najznačajni strukturni makrolement po zastupljenosti je kalcijum.
Kalcijuma ima najviše u hrani životinjskog porekla (riblje brašno, prevreli sirevi, mleko i mlečni proizvodi, zeleniš).
Sveže povrće sadrži značajne količine kalcijuma (peršun, mlad crni luk, maslačak, spanać, paprika, zrno soje, pasulj), kao i voće (suve smokve, badem, zelene masline, susam). Dosta kalcijuma sadrže i začini (kari, senf, biber, indijski čaj). Nedostatak kalcijuma uzrokuje prelome kosti, povećanu razdražljivost neuromišićnih tkiva (aritmije, grčevi u mišićima). Apsorpciju kalcijuma, koji smo uneli hranom, reguliše vitamin D3, a delovanje kalcijuma u organizmu fosfati, parathormon i neke aminokiseline. Potrebe za kalcijumom zavise od pola i starosti, veće su u periodu rasta, trudnoće i dojenja. Povećavaju se u uslovima teškog rada (livci, radnici na fosfatnim đubrivima), kod obolelih od TBC-a, osoba sa alergijama, anemijom, i kod onih koji moraju da se leče kortikosteroidima.
Preporučene doze kalcijuma na dan su: deca do 4 god. 0,8 g, odrasli 1 g, trudnice i dojilje 1,3 g.
Nadoknadu kalcijuma tabletama (suplementacija) sme da odredi samo lekar posle provera. Kod osobe sa „viškom“ kalcijuma u krvi javlja se muka, povraćanje, gubitak apetita, mišićna slabost, zatvor, pojačano mokrenje, aritmije. Ukoliko osoba ima povećanu viskoznost krvi, ili uznapredovalu aterosklerozu, ne treba da uzima preparate kalcijuma.
Koji još minerali izgrađuju kost i čuvaju njenu mineralnu čvrstinu?

Kalcijum, fosfati i magnezijum
- Stepen mineralizacije kosti veoma je značajan za čvrstinu kosti. Kalcijum, fosfati i magnezijum funkcionalno su povezani.
Magnezijum pomaže transport kalcijuma prema kostima. Stanje smanjenja kalcijuma u krvi (hipokalcemija) nije moguće popraviti ukoliko se ne poveća magnezijum. Ima ga u integralnim žitaricama, zelenom lisnatom povrću, koštunjavom voću, semenkama suncokreta, kikirikiju, bananama, smokvi, grejpfrutu, grašku, krompiru. Preporučena dnevna potreba je 450 mg.
Fosfati takođe pomažu izgradnju kosti. Fosfor je makroelement i 80% je deponovan u kostima i zubima. Ulazi u sastav nukleinskih kiselina i adenozin difosfata i trifosfata koji su značajni za procese stvaranja energije u organizmu. Nalazi se u mlečnim proizvodima, mesu, jajima, ali i u peršunu, praziluku, paradajzu, belom luku, bademu, orasima, kikirikiju. Fosfati biljaka se slabije iskorišćavaju, pa se preporučuje potapanje žitarica i zrnevlja u tečnost (voda, sok) i time se poboljšava iskoristljivost. Dnevna potreba za fosfatima je kod odraslih muškaraca 1-1,3 g/dan, kod trudnica i dojilja 2-2,5 g/dan, a sportisti i fizički radnici uzimaju i 2,5g/dan.
Cink u integralnim žitaricama, zrnevlju, orasima, lešniku, bademu, kikirikiji, spanaću, golici pomaže u sintezi proteina u kostima.
Bakar smanjuje gubitak kostne srži. Ima ga u šljivi, grašku, banani, cvekli.
Silicijum u krastavcu, špargli, kupusu, zelenom delu maslačka, pojačava čvrstinu kostiju i zuba.
Mangan u bundevinom semenu, semenu lana i susama, u jabuci, karfiolu, breskvi, bananama i narandži, celeru, grašku, spanaću i jagodama pomaže izgradnju vezivnog tkiva kosti i hrskavica.
Foto: privatna arhiva

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem