ISHRANA PROTIV SINDROMA PROPUSTLJIVIH CREVA

09.11.2017 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 7647 | Autor: | 0

Aleksandra Lišanin, specijalista javnog zdravlja, nutricionista-dijetetičar i praktičar funkcionalne medicine savetuje kako da se hranite da biste zaštitili digestivni trakt i sprečili pojavu hroničnih oboljenja


Creva su izvor zdravlja vašeg celog organizma. U crevima se proizvodi 80 posto ćelija našeg imunog sistema. Bez zdravog imunog sistema vaš organizam je sklon infekcijama, upalama i autoimunim bolestima - kaže Aleksandra Lišanin, specijalista javnog zdravlja, nutricionista-dijetetičar i praktičar funkcionalne medicine i nastavlja:
- Digestivni trakt je stalno u kontaktu sa spoljnom sredinom zbog toga što kroz njega unosimo hranu. Uloga digestivnog trakta je da preuzima nutrijente koje unosimo i koji su nam neophodni za sve vitalne funkcije, kao i da nas štiti od štetnih mikroorganizama i toksina. Kada vaš stomak izgubi mogućnost da selektivno propušta komponente unete hranom, imate propustljiva creva.

Šta su propustljiva creva?
- Zahvaljujući funkcionalnoj medicini i pionirskom radu dr Alesio Fasana danas znamo mehanizme koji uzrokuju propustljiva creva, kao i da je to osnovni uslov za razvoj mnogih hroničnih, pa i autoimunih bolesti.
Svaka ćelija odnosno, ćelijska membrana u našem organizmu je polupropustljiva (semipermeabilna). To joj omogućava da iz okoline preuzme supstance koje su joj potrebne, a u spoljnoj sredini zadrži one koje su štetne po nju. Slično je i sa crevima. Zidovi creva su propustljivi za veoma male molekule kakvi su nutrijenti (neophodne supstance iz hrane). Zapravo, regulisanje crevne propustljivosti je jedan od osnovnih zadataka ćelija koje se nalaze u zidovima creva. Kod osetljivih ljudi, neke supstance, kao što je gluten na primer, mogu uzrokovati oslobađanje zonulina.
Zonulin je protein koji utiče na širenje međućelijskog prostora u zidovima creva. Drugi faktori, kao što su infekcije, toksini, bakterije, gljivice, virusi, nesvarena hrana i drugo, takođe utiču na širenje međućelijskog prostora i samim tim uzrokuju propustljivost creva.

Kakvi procesi se dešavaju u organizmu kada su nam creva propustljiva?
- Kada imate propustljiva creva, razni toksini, mikroorganizmi i nesvarene čestice hrane, kroz proširen međućelijski prostor, mogu dospeti u vaš krvotok i nesmetano putovati kroz vaš organizam. Naš imuni sistem prepoznaje ove strane supstance kao opasne i napada ih. Neke od ovih supstanci organizmu deluju kao ćelije naših tkiva i organa pa počinje da napada i njih (štitasta žlezda i gluten, na primer). Imuni odgovor organizma dovodi do pojave najrazličitijih simptoma i razvoja različitih hroničnih oboljenja.

Da li uopšte postoji rešenje za taj problem?
- Naši ljudski geni se menjaju sporo, iz generacije u generaciju. Ali životni vek mikroorganizma u nama je samo dvadesetak minuta. To znači da se genetika vašeg mikrobioma menja neverovatno brzo. U toku samo jednog dana može doći do rapidnih promena genetskog materijala vašeg mikrobioma usled uzimanja antibiotika, konzumiranja loše hrane, unosa hemikalija, stresa. Međutim, zahvaljujući tome, za samo nekoliko nedelja možemo popraviti stanje našeg mikrobioma, u velikoj meri. Ovo nam pruža neverovatne mogućnosti i neverovatnu kontrolu nad našim zdravljem, apetitom, kilažom i metabolizmom.

Kako rešiti problem propustljivih creva?
- Prvo, moramo imati na umu da je rešavanje ovog problema dug, zahtevan i kompleksan proces koji, na sreću, daje sjajne rezultate. Za početak, morate ukloniti ono što vam smeta. Izbegavajte toksičnu hranu koja stvara upale. Rešite eventualne crevne infekcije. Izbegavajte toksične materije koje unosite putem industrijski prerađene hrane i lekove koji vam nisu neophodni.

Kakvu ishranu preporučujete?
- Dodajte u ishranu one esencijalne sastojke koji služe za varenje i apsorpciju hrane, pre svega digestivne enzime, hlorovodoničnu kiselinu i sastojke koji će pomoći da se vaša žuč proizvodi i izlučuje u dovoljnoj količini. Dodajte u ishranu namirnice bogate sumporom (kelj, karfiol, brokoli, kupus, beli luk), beta karotenom (šargarepa, bundeva), antocijanima (borovnice, kupine, ribizle), kvalitetnim masnim kiselinama (hladnoceđena ulja), magnezijumom (zeleno povrće, pšenične klice,bademi i drugi orašasti plodovi i semenke. Izmerite nivo vitamina D i dodajte nedostajuće količine, pod kontrolom stručnjaka.

Kako obnoviti crevnu floru?
- Uzimanjem probiotika možemo obnoviti kolonije bakterija koje su nam neophodne za pravilno funkcionisanje celog organizma, pre svega našeg imunog sistema. Međutim, nisu svi probiotici isti. Važno je da uzimamo što više različitih probiotskih kultura u dovoljnim količinama.

Šta pomaže u regeneraciji creva?
- Neophodno je da obezbedite svom organizmu nutrijente koji će pomoći vašim crevima da se regenerišu. L-glutamin je aminokiselina koja će pomoći obnovu mukoze vaših creva. Bujon od kostiju obezbediće vam kolagen koji je neophodan za obnavljanje. Uz to, omega 3 masne kiseline i cink veoma su delotvorni kada je u pitanju obnova oštećenih zidova creva.


Simptomi i znaci propustljivih creva
- Digestivni problemi: gasovi, nadimanje, dijareja, gubitak telesne težine, loše varenje i resorpcija masti
- Sezonske alergije, astma
- Hormonski disbalans, PMS
- Dijagnostikovano autoimuno oboljenje
- Hroničan umor, fibromialgija
- Promene raspoloženja, anksioznost, depresija, ADHD
- Problemi sa kožom: akne, rozacea, ekcem
- Crevne infekcije, SIBO (preteran rast crevnih bakterija), kandida, parazitarne crevne infekcije
- Višak kilograma, gojaznost, dijabetes
- Nutritivne deficijencije, anemija
- Osećaj zbunjenosti i zbrke u glavi
- Osteoporoza, osteopenija
- Konstantan osećaj hladnoće
- Bolovi u zglobovima i mišićima

Uzroci propustljivih creva
Toksična i inflamatorna hrana: alkohol, mleko, jaja, gluten, žitarice, leguminoze, GMO organizmi, šećer, neke biljke iz reda,"nightshades" (paradajz, krompir, paprika, godži bobice).
Različite namirnice ne utiču na svaku osobu isto. Ako nekome smeta gluten na primer, ne znači da će smetati i vama. U tom smislu, veoma je korisno sprovesti eliminacionu dijetu koja je zlatni standard u otkrivanju netolerancije na određene namirnice.
- Crevne infekcije: SIBO, paraziti, kandida
- Lekovi: antibiotici, NSAIDS (aspirin, brufen), kontraceptivne pilule, steroidi (pronizon), antacidi (kontrolok, ranisan).
- Hemioterapija
- Zračna terapija
- Veći hirurški zahvati
- Mikotoksini (toksična buđ)
- Stres (emocionalni i fizički)

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem